Сăutare:memorii
Un an de război în Gaza. De ce crime de război sunt acuzate Israelul și Hamas
Războiul dintre Israel și Hamas în Gaza, care împlinește un an, astăzi, 7 octombrie, a declanșat mai multe cazuri juridice în instanțele internaționale de la Haga, care implică cereri de mandate…
-
07 Octombrie 08:55
MALURI DE PRUT | Adelina Moșanu, fiica disidentului Ion Moraru: „Dacă în 30 de ani studenții ar fi adunat memorii de la buneii deportați, ce istorie am fi avut și ce conștienți am fi fost de sacrificiul pe care l-au făcut!” (Audio)
Astăzi, 1 octombrie, începând cu ora 19:00, la Radio România Cultural va fi difuzat, în premieră, primul din cele șapte episoade ale spectacolului radiofonic în baza trilogiei autobiografice „Pustiirea”,…
-
01 Octombrie 10:43
Expoziția itinerantă „Caravana amintirilor din Gulagˮ a ajuns la Chișinău
La Chișinău a fost prezentată o expoziție itinerantă, care a trecut prin mai multe localități din România și Republica Moldova pentru a vorbi publicului despre suferințele îndurate de victimele…
-
20 Iulie 10:50
Claudia Florentina Dobre: „Tematica deportărilor și a altor represiuni comuniste ar trebui să fie mult mai promovată în spațiul public”
Deportările din Basarabia nu sunt suficient de cunoscute la București și, în general, generațiile tinere de pe ambele maluri ale Prutului nu cunosc prea bine acest subiect, consideră istoricul Claudia…
-
08 Iulie 15:42
FOTO | Expoziția ''Copilăria în Gulag'', vernisată la Senatul României. Ambasadorul Victor Chirilă: „Să nu uităm tragedia basarabenilor deportați”
Basarabenii au fost deportați de puterea sovietică pentru că erau români și pentru a șterge orice legătură cu tradițiile și cultura românească, a afirmat, luni, ambasadorul Republicii Moldova…
-
20 Mai 19:40
Ministerul Culturii anunță concurs pentru proiecte de traducere și editare a cărții naționale în străinătate
Ministerul Culturii anunță lansarea concursului pentru finanțarea din bugetul de stat a proiectelor pentru traducere/editare a cărții naționale în străinătate pentru anul 2024. Bugetul total pentru…
-
16 Mai 16:54
Astăzi se împlinesc 87 de ani de la nașterea poetului, savantului, politicianului și omului de cultură Ion Vatamanu
Astăzi, 1 mai, se împlinesc 87 de ani de la nașterea poetului, savantului, politicianului și omului de cultură Ion Vatamanu. A fost un om al cetății. Cel care la sfârșitul anilor 80 ai secolului…
-
01 Mai 10:37
Compozitorul Eugen Doga își sărbătorește ziua de naștere
Compozitorul Eugen Doga, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 87 de ani, informează MOLDPRES.
-
01 Martie 08:59
Alexandru Postica: Victimele represiunilor politice primesc recompense mult prea mici în comparație cu teroarea prin care au trecut
Victimele represiunilor politice primesc o indemnizație de 1000 de lei, sumă mult prea mică în comparație cu teroarea prin care au trecut. Opinia aparține președintelui Asociației Foștilor Deportați…
-
05 Februarie 16:09
Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
„Înțelegem că metodele de manipulare prin omisiune, utilizate de PCRM și elucidate în acest articol, au fost practicate de șirul de posturi TV și alte media, activitatea cărora a fost limitată…
-
05 Februarie 08:00
Paradoxul regiunii transnistrene: Insistă că cea mai mare cifră de afaceri o are cu Rusia, dar exportă peste 70% din producția sa în UE (Revista presei)
”De la suferințe individuale la tragismul „Istoriei mari” este titlul unui editorial în Deutsche Welle despre cele două cărți de teatru documentar apărute recent la Chișinău. O ediție îngrijită…
-
31 Ianuarie 09:41
Biblioteca „Ițic Mangher” găzduiește o expoziție dedicată victimelor Holocaustului
Cartea Memoriei, despre victimele Holocaustului, este prezentată la o expoziție în incinta Bibliotecii „Ițic Mangher”, filiala Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeuˮ din Chișinău. Tot aici sunt…
-
22 Ianuarie 19:59
Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
„Orice s-ar spune, trebuie să recunoaștem că meritul incontestabil al lui Lenin este că a reușit, în doar mai puțin de un an de la preluarea puterii în Rusia, să transforme modelul utopic al…
-
22 Ianuarie 08:00
Despre antisemitismul de stat... Op-Ed de Victor Pelin
„Pentru noi este importat că manualele de istorie revizuite, în care este proslăvit imperialismul rusesc, deopotrivă, țarist și sovietic, cu trăsături antisemite, dar și cel putinist expansionist…
-
15 Ianuarie 08:00
ICR Varșovia organizează întâlniri literare cu scriitorii Oleg Serebrian și Tatiana Niculescu
În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2023, doi scriitori din R. Moldova și România, Oleg Serebrian și Tatiana Niculescu, vor vizita Polonia și se vor întâlni cu publicul la Varșovia, Cracovia…
-
29 Noiembrie 2023 08:48
MALURI DE PRUT | Ana Blandiana, scriitoarea interzisă de fostul regim comunist: Drumul spre libertate este întotdeauna mai entuziasmant decât libertatea propriu-zisă
Scriitoarea Ana Blandiana, cea care a luptat pentru adevărată democrație, pentru libertatea cuvântului, luptă care înainte de 1989 i-a tras interdicția de a publica, s-a aflat zilele trecute la Chișinău,…
-
14 Noiembrie 2023 16:43
FOTO | „Englezoaica” Regina Maria care ne-a unit: 148 de ani de la naștere
“Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o…
-
29 Octombrie 2023 16:15
Memorial Basarabean | Spectacolul radiofonic “Pribegi în țară răpită” - un serial captivant, despre destinul dramatic al Basarabiei, în care sufletul de român se simte străin în propria țară (AUDIO)
Spectacolul “Pribegi în țară răpită”, o premieră absolută a Teatrului Radiofonic București, realizată în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, relatează…
-
17 Octombrie 2023 17:21
MEMORIAL BASARABEAN | Anul jubiliar Iuliu Maniu. Ion-Andrei Gherasim: Trupul lui Iuliu Maniu, omorât în temnița de la Sighet, nu a fost găsit până azi
Transmiterea memoriei istorice prin intermediul unor evenimente culturale, artistice, are o importantă deosebită pentru formarea tinerilor, consideră directorul executiv al Fundației Corneliu Coposu,…
-
16 Octombrie 2023 13:57
„Revoluția rusă din Octombrie 1993” văzută din biroul ambasadorului moldovean de la Moscova. Op-Ed de Anatol Țăranu, ex-ambasador al Moldovei în Rusia
Maniera în care a fost rezolvată criza politică din Rusia anului 1993, a determinat evoluția regimului politic de la Kremlin spre un autoritarism cras, axat pe revanșa imperialistă și care, până…
-
28 Septembrie 2023 09:36