MEMORIAL BASARABEAN | Anul jubiliar Iuliu Maniu. Ion-Andrei Gherasim: Trupul lui Iuliu Maniu, omorât în temnița de la Sighet, nu a fost găsit până azi

  • 16 Octombrie 2023 13:57
0%
00:00:00
00:00:00

Transmiterea memoriei istorice prin intermediul unor evenimente culturale, artistice, are o importantă deosebită pentru formarea tinerilor, consideră directorul executiv al Fundației Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim - asociație care va organiza toamna curentă mai multe manifestări cu această tematică la Chișinău. Unul din evenimentele de mare audiență din România, la care au participat recent reprezentanții Fundației, este Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov, în cadrul căruia, prin demonstrări de filme, concerte, conferințe, ateliere, s-a discutat, inclusiv, despre memoria perioadei comuniste și urmările sale tragice, a remarcat Ion Andrei Gherasim, în cadrul emisiunii Memorial Basarabean de la Radio Chișinău:

„Bucuria mea cea mare este că directorul acestui Festival, Mihai Dragomir, organizatorii, participanții sunt preocupați de istorie și de memorie. Și acesta este un lucru foarte important. Pentru că fără de istorie și fără de memorie nu putem merge înainte. Cu siguranță un rol important îl are transmiterea memoriei dureroase a perioadei comuniste și conștientizarea urmărilor tragice a acesteia. Trebuie să le transmitem tinerilor memoria acelei perioade, a victimelor și a eroilor care au reușit să reziste păstrându-și verticalitatea. Am avut sute de mii de martiri, omorâți în temnițele comuniste. Una dintre aceste personalități este Iuliu Maniu. Este un an jubiliar, fiind decretat astfel și de către președintele țării, pentru că se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu și 70 de ani de când a murit ucis de bestiile comuniste, în temnița de la Sighet... Din păcate, fiind aruncat într-o groapă comună, ca și alte mii de români - intelectuali, ce formau elita societății, - corpul lui nu a fost găsit nici până acum”, a menționat invitatul emisiunii.

Iuliu Maniu, care a fost de trei ori prim-ministru al României, a reprezentat un alt fel de a face politică, rămânând un model pentru societatea noastră, susține Ion Andrei Gherasim. Invitatul a menționat că la Festivalul de la Râșnov tinerilor le-au vorbit personalități notorii:

„La dezbateri s-au adunat personalități notorii din diverse domenii, care au reușit să transmită idei prețioase despre istorie, memorie, despre societatea de azi, într-un cadru neformal, agreat de tineri. Unul dintre invitații atelierului nostru a fost Ioan Stanomir, publicist, politolog, de la Facultatea de științe politice de la București, care a vorbit despre modelul Iuliu Maniu. Una din ideile menționate, despre care spunea și reputatul politician Corneliu Coposu în Testamentul său, e că politica trebuie să fie o activitate morală. Dar asta nu se poate face decât prin sacrificiu. Par cuvinte mari, dar în momentul când te dedici celorlalți, trebuie să dai dovadă de sacrificiu. În politica modernă există un deficit de modele, de aceea e importat de a le prezenta tinerilor exemple”, a menționat Ion Andrei Gherasim.

Invitatul a mai remarcat, în context, exemplul părintelui Cristian Bordea, custodele Casei Memoriale Iuliu Maniu, care a reușit să redea această casă tuturor românilor într-un terment scurt, cu ajutorul voluntarilor, prin donații privatate.

Invitatul emisiunii Memorial Basarabean, președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim, a menționat că este deosebit de important ca tinerii de azi să cunoască adevărata istorie și să-i audă pe foștii deținuți politici. supuși represaliilor, dintre care în viață au mai rămas foarte puțini și care pot să transmită adevărul despre epoca comunistă, așa cum a fost: „Acești oameni reprezintă coloana vertebrală a acestei țări. Și trebuie să profităm de acești oameni. Peste 50 de ani, ce memorii le vom mai putea oferi copiilor noștri? Vom citi niște memorii ale foștilor istorici comunisto-naționaliști?”, se întreabă Ion Andrei Gherasim.

Invitatul le-a amintit ascultătorilor noștri că în luna noiembrie curent, la Chișinău, la Sala cu Orgă va avea loc cea de-a VI-a ediție a Galei Fundației. În cadrul acestui eveniment festiv se vor face totalurile unui concurs de eseuri pentru tineri. Totalurile la concursul cu premii, la care vor participa tineri din întreaga Românie, vor fi făcute de către un juriu prestigios, printre membrii căruia va fi și scriitoarea Ana Blandiana, președintele fundației Academia Civică. Scopul acțiunii este promovarea memoriei istorice și conștientizarea urmărilor tragice ale comunismului.

Cu acest prilej în noiembrie la Chișinău se vor desfășura mai multe evenimente - dezbateri, lansări de carte, etc. Mai multe informații despre concurs pot fi găsite pe  site-ul  www.corneliu-coposu.ro., a precizat Ion Andrei Gherasim.

Mai multe detalii puteți afla din interviul cu oaspetele emisiunii Memorial Basarabean, președintele Fundației Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim, pe care îl puteți audia în file-ul audio de pe acestă pagină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău