Claudia Florentina Dobre: „Tematica deportărilor și a altor represiuni comuniste ar trebui să fie mult mai promovată în spațiul public”

  • 08 Iulie 15:42
Claudia Florentina Dobre: „Tematica deportărilor și a altor represiuni comuniste ar trebui să fie mult mai promovată în spațiul public”

Deportările din Basarabia nu sunt suficient de cunoscute la București și, în general, generațiile tinere de pe ambele maluri ale Prutului nu cunosc prea bine acest subiect, consideră istoricul Claudia Florentina Dobre, cercetător științific la Institutul de istorie al Academiei Române. Declarația a răsunat în cadrul unei conferințe științifice de amploare, care a avut loc recent la Academia de Științe a Republicii Moldova, cu prilejul consemnării celor 75 de ani de la deportările staliniste din 5-6 iulie 1949, transmite Radio Chișinău.

Manifestarea științifică cu genericul „Memorii de neuitat: drama basarabenilor deportați în cadrul operațiunii «SUD» din 5-6 iulie 1949” s-a desfășurat în format mixt, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Bogdan-Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” ș.a.

Agenda evenimentului a inclus discuții în cadrul unei mese rotunde, lansarea volumului de studii despre deportările din 1949, lansarea unei expoziții cu reproduceri ale lucrărilor bijutierului Alexei Marco.

Doctorul în istorie, cercetătorul Claudia Florentina Dobre, care a vorbit despre aspectele comune ale deportărilor din Basarabia și ale celor din România, din Bărăgan, unde au avut de suferit și basarabeni, a menționat că aceste lucruri ar trebui să fie predate în cadrul cursurilor de istorie:

„În primul rând, cred că lucrurile acestea ar merita să fie predate la orele de istorie, să li se acorde o atenție deosebită. De asemenea, ca muzeele să dedice secții speciale acestei problematici, represiunilor în general, nu numai deportării în Bărăgan (pentru România), pentru că represiunea în perioada comunistă însemna mult mai mult. În primul rând, toate închisorile politice, lagărele de muncă forțată - toate aceste aspecte ar fi bine să fie documentate în muzee. De asemenea, e de dorit  o mult mai mare promovare în spațiul public a acestor subiecte”, a menționat Claudia Florentina Dobre.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
18,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
14
Tue
16
Wed
17
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău