Сăutare:Interbelic
„LIBERTATE, PACE, PROSPERITATE – EUROPA EȘTI TU!”. Ziua Europei va fi marcată cu o serie de evenimente în care vor fi evidențiate valorile și cultura Uniunii Europene
Cu genericul „LIBERTATE, PACE, PROSPERITATE – EUROPA EȘTI TU!”, activitățile dedicate Zilei Europei 2024 vor avea loc astăzi dar și pe tot parcursul lunii mai și vor evidenția valorile…
-
09 Mai 08:27
Tango Interbelic Românesc de Ziua Europei, în organizarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău. Radio Chișinău este partener media al evenimentului
Institutul Cultural Român „Mihai eminescu” la Chișinău în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” organizează, pe data de 9 mai 2024 la ora 17.00, concertul „Tango Interbelic…
-
08 Mai 17:38
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” va organiza o serie de evenimente în cadrul Zilelor Europei
În contextul celebrării Zilelor Europei în Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” în colaborare cu partenerii săi tradiționali - Delegația Uniunii Europene în Republica…
-
30 Aprilie 16:00
Românismul declarat dușmanul Moscovei în Republica Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
În weekendul trecut serviciile speciale rusești au lansat un proaspăt proiect de destabilizare a Republicii Moldova pe care l-au numit pretențios, dar fără mari eforturi de imaginație - „Pobeda”.…
-
26 Aprilie 08:08
Un deputat de la Chișinău deconspiră „adepții fascismului putinist în R. Moldova” (Revista presei)
”Primul proiect de europenizare sau cum Basarabia a devenit România” este titlul editorialului semnat de analistul Anatol Țăranu pentru agenția de presă IPN. Autorul face trimitere la spațiul…
-
19 Aprilie 09:31
Primul proiect de europenizare sau cum Basarabia a devenit România. Op-Ed de Anatol Țăranu
Când pe 27 martie 1918 Sfatul Țării vota Unirea Basarabiei cu România, puțini la număr erau aceia care conștientizau cât de complicat va fi drumul revenirii acasă a provinciei românești înstrăinate…
-
19 Aprilie 08:02
Istoricii din Republica Moldova, la 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România: Prin unificarea și cultivarea identității naționale ne apropiem cel mai rapid și de integrarea europeană
Un eveniment de marcare a Unirii Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918, a fost organizat, duminică 24 martie, în sala unde acum 106 ani Sfatul Țării a votat unirea. Basarabia a fost prima care…
-
24 Martie 16:11
15 ani de la moartea marelui poet Grigore Vieru, numit de critici ”Eminescu al Basarabiei”
Astăzi, 18 ianuarie se împlinesc nouă ani de la moartea lui Grigore Vieru. Poetul, unul dintre liderii mișcării de renaștere națională, a fost victima unui accident rutier, în timp ce se întorcea…
-
18 Ianuarie 10:03
MEMORIAL BASARABEAN | Pictorul Grigorie Plămădeală: Ideea tabloului despre foametea din 1946-1947 mi-a venit în acea iarnă, când muream de foame (Audio, FOTO)
Oaspetele emisiunii „Memorial basarabean” este pictorul Grigorie Plămădeală care și-a sărbătorit recent vârstă de 85 ani, un descendent al renumitului sculptor din perioada interbelică, Alexandru…
-
13 Ianuarie 12:05
Boboteaza - Crucea, gheața, ospețele și viața. Superstiții și tradiții la români
Ziua de Bobotează (6 ianuarie) cuprinde elemente specifice sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou: local, se colindă: se făceau și se prindeau farmecele și descântecele; se afla ursitul și…
-
06 Ianuarie 10:00
MALURI DE PRUT | „De pe două margini de război”, volumul semnat de Ion Vatamanu și interzis de cenzura sovietică, reeditat în varianta gândită de autor. Leontina Vatamanu: „A fost un om demn și liber toată viața sa” (Audio)
În această toamnă, cu ocazia marcării a 30 de ani de la trecerea în eternitate a poetului, savantului, politicianului și omului de cultură Ion Vatamanu, volumul său din 1982, cenzurat de puterea…
-
19 Septembrie 2023 16:39
FOTO | Expoziția de pictură „Armonii cromatice ”, semnată de artista Florina Breazu, a fost vernisată la Salonul lui Eugen Doga din locuința sa din Chișinău
Expoziția personală de pictură „Armonii cromatice ”, semnată de artista Florina Breazu, a fost vernisată la Salonul lui Eugen Doga din locuința sa de pe strada Mihai Eminescu, nr.53 din Chișinău.…
-
25 Iunie 2023 13:35
În premieră, muzee din Republica Moldova vor participa la o ediție comună cu România a Nopții Muzeelor
În premieră, anul acesta, muzee din Rep. Moldova vor participa la o ediție comună cu România a Nopții Muzeelor. Evenimentul va avea loc, sâmbătă, pe 13 mai, începând cu ora 17.00 până la miezul…
-
11 Mai 2023 13:54
Turneul Unirii. Reprezentanții de excepție ale Teatrelor Naționale din Iași și București, la Chișiniău
Anunțăm în perioada 25-29 martie 2023 la Chișinău un turneu de excepție: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași și Teatrul Național „I. L. Caragiale” București. Mari actori ai…
-
17 Martie 2023 10:35
14 ani de la decesul poetului Grigore Vieru. Vladimir Beșleagă: O fire fragilă, de un caracter și o moralitate exemplară
Astăzi, 18 ianuarie, se împlinesc 14 ani de la trecerea în eternitate a poetului Grigore Vieru, decedat pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier, în timp ce se întorcea de la Cahul, unde…
-
18 Ianuarie 2023 15:15
Expoziția „Monumentele Basarabiei furate” a fost vernisată la Râmnicu Sărat
O expoziție cu titlul „Monumentele Basarabiei furate” a fost vernisată la Râmnicu Sărat. Evenimentul a fost organizat sub egida Asociației de dezvoltare pentru România, în parteneriat cu Asociația…
-
22 Noiembrie 2022 10:14
FOTO | Masă rotundă organizată cu ocazia aniversării a 100 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria
Pe 15 octombrie românii de pretutindeni marchează un centenar de la încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria. Evenimentul a avut loc la Alba Iulia, în 1922. Încoronarea este considerată…
-
12 Octombrie 2022 17:42
Agenția Națională a Arhivelor a sistematizat și publicat lista completă a dosarelor victimelor politice din perioada sovietică
Agenția Națională a Arhivelor a sistematizat și publicat LISTA COMPLETĂ a DOSARELOR VICTIMELOR POLITICE din perioada sovietică. Este vorba despre 20.000 de dosare care cuprind anii 1920-1989, inclusiv…
-
10 August 2022 13:23
OAMENII CETĂȚII | Iulian Rusanovschi, avocatul angajat în „războiul monumentelor”
Iulian Rusanovschi, avocat de profesie, a devenit cunoscut pe ambele maluri ale Prutului, pentru misiunea nobilă în care s-a angajat de ani buni, cea de reconstituire și reabilitare a unor monumente…
-
24 Aprilie 2022 18:07
Războiul din Ucraina a divizat locuitorii din regiunea transnistreană a R. Moldova (Revista presei)
„Antiteza de la Tiraspol. Ziarul de Gardă publică un Reportaj necenzurat din regiunea transnistreană: între armata rusă, refugiați ucraineni și „teroarea regimului”. Războiul din Ucraina a…
-
20 Martie 2022 12:13