În premieră, muzee din Republica Moldova vor participa la o ediție comună cu România a Nopții Muzeelor

  • 11 Mai 2023 13:54
În premieră, muzee din Republica Moldova vor participa la o ediție comună cu România a Nopții Muzeelor

În premieră, anul acesta, muzee din Rep. Moldova vor participa la o ediție comună cu România a Nopții Muzeelor. Evenimentul va avea loc, sâmbătă, pe 13 mai, începând cu ora 17.00 până la miezul nopții. La ediția din acest an vor lua parte 4 muzee naționale și 7 muzee regionale, transmite Radio Chișinău.

Anul acesta, pentru prima dată, pe ambele maluri ale Prutului, va avea loc o ediție comună a evenimentului „Noaptea Muzeelor”. Din Rep. Moldova vor participa 12 instituții muzeale, dintre care patru muzee naționale, 7 muzee regionale, precum și muzeu Chișinăului, ce aduc un program divers, care introduce publicul în arta scenică, oratorică, arte vizuale, dansuri, ateliere de meșteșugărit.

Muzeul Național de Istorie Naturală și Etnografie a Republicii Moldova anunță ultima intrare la ora 22.00. Vor avea loc diverse expoziții, ateliere și întâlniri cu meșteri populari, a menționat directorul instituției, Petru Vicol:

„Prezentăm publicului instrumente, unelte tradiționale, care erau folosite de către meșteșugari în procesul de prelucrare a lemnului și fierului, sunt piese care nu se mai regăsesc astăzi în gospodăriile țăranului, le putem admira numai la muze, și iată împreună cu Muzeul Serviciului Vamal și a colecționarului Petru Costin putem să organizăm această expoziție. Un alt eveniment interesant este „Spovedania unui dac” al ansamblului Ștefan Vodă, conducător artistic – Tudor Ungureanu, artist al poporului”, a declarat Vicol.

Directoarea Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi, a spus că anul acesta se va pune pe accentul pe Chișinăul interbelic. Publicul va avea acces și la alte expoziții, printre care – expoziția artistei Eleonora Romanescu:

„Între ora 17h și 19h lansăm o ședință a unui club de lectură care se numește „Orașul de citire”, o acțiune pe care o vom desfășura împreună cu fundația Heritage 2. În această primă ședință se vor produce trei scriitori, Emilian Galaicu Păun, Ghenadie Postolache și Iulian Ciocan, care vor prezenta fragmente despre Chișinău din lucrările lor în proces de elaborare sau publicate deja, în care în centru, ca imagine, apare orașul Chișinău” a menționat Maria Șleahtițchi.

Muzeul National de Istorie va pregăti mai multe ateliere de resuscitare ambientală istorică: machiaj, coafuri istorice, dansuri de societate. Directoarea adjunctă a muzeului, Livia Sârbu:

„În colaborare cu elevii de la Centrul de Excelență din Industria Ușoară, vom avea un laborator de coafură istorică „Nu-ți fie frică, încearcă”, unde publicul, sau doamnele care vor veni, vor avea ocazia să încerce o coafură istorică. Un alt laborator este de make up, sub genericul „lasă istoria să te machieze”, unde doamnele, domnii care vor veni, vor avea ocazia să încerce o codiță franceză sau un alt element specific unei perioade istorice”, a spus Sârbu.

Muzeul Național de Artă al Moldovei anunță ateliere de pictură, de modelare, ateliere de dans oriental și actorie. În program mai sunt incluse concerte cu elevi și studenți de la instituții de învățământ artistic.

Muzeele regionale care vor lua parte la ediția din acest an a Nopții Muzeelor sunt cele din Butuceni, Călărași, Grătiești, Palanca, Slobozia Mare, Taraclia, Trușeni, Văleni, Vorniceni.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment cultural care se produce anual sub patronajul Consiliului Europei, UNESCO și al Consiliului Internațional al Muzeelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău