Expoziția „Monumentele Basarabiei furate” a fost vernisată la Râmnicu Sărat
-
22 Noiembrie 2022 10:14
O expoziție cu titlul „Monumentele Basarabiei furate” a fost vernisată la Râmnicu Sărat. Evenimentul a fost organizat sub egida Asociației de dezvoltare pentru România, în parteneriat cu Asociația Obștească „Monumentum”, Primăria Râmnicu Sărat și Asociația „Tighina”.
Expoziția prezintă printr-o serie de fotografii monumentele românești din Basarabia care au fost distruse în perioada sovietică și care se restabilesc în prezent cu eforturile Asociației Obștești „Monumentum”, scrie InfoPrut.
„Mai mulți ani în urmă am fost la o acțiune culturală la Râmnicu Sărat împreună cu eminentul om de cultură, fost Ministru al Culturii și Cultelor din Basarabia, regretatul Ion Ungureanu, cu regretații Nicolae Dabija și Grigore Vieru (…) Am revenit pentru a comemora martirii închisorilor de la penitenciarul de la Râmnicu Sărat și a aduce un omagiu lui Ion Mihalache și Corneliu Coposu. Cel mai onest omagiu ar fi însă să le urmăm exemplu, să urmărim ca intenția, vorba și fapta noastră să fie una, să cântărim de fiecare dată dacă respectăm ordinea priorităților lăsate de ei drept testament: interesul național, interesul de partid și doar apoi interesul personal”, a subliniat Iuliana Gorea Costin, președintele de onoare al Asociației de dezvoltare pentru România.
Președintele Asociației Obștești „Monumentum”, Iulian Rusanovschi, avocat de profesie, a devenit cunoscut pe ambele maluri ale Prutului pentru misiunea nobilă în care s-a angajat de ani buni, cea de reconstituire și reabilitare a unor monumente istorice dedicate unității neamului românesc, care au existat în perioada României Mari pe teritoriul dintre Prut și Nistru, dar au fost distruse în timpul ocupației sovietice.
În jur de 50 de monumente de for public din interbelic au fost sau sunt în proces de reabilitare de către Iulian Rusanovshi și Asociația „Monumentum” pe care o conduce.