15 ani de la moartea marelui poet Grigore Vieru, numit de critici ”Eminescu al Basarabiei”

  • 18 Ianuarie 10:03
15 ani de la moartea marelui poet Grigore Vieru, numit de critici ”Eminescu al Basarabiei”

Astăzi, 18 ianuarie se împlinesc nouă ani de la moartea lui Grigore Vieru. Poetul, unul dintre liderii mișcării de renaștere națională, a fost victima unui accident rutier, în timp ce se întorcea de la Cahul, unde participase la un simpozion dedicat lui Mihai Eminescu.

Numit de critici un ”Eminescu al Basarabiei” la sfârșitul anilor '80, Grigore Vieru a fost unul dintre figurile de bază care au inspirat mișcarea de eliberare națională a basarabenilor. Din 1988 poetul a fost în prim planul luptei politice pentru identitatea națională a românilor basarabeni și a pledat pentru reunificarea Basarabiei cu România.

Născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul interbelic Hotin, România, astăzi raionul Briceni, GrigoreVieru, a militat pentru revenirea la alfabetul latin și adevărul istoric.

Ziua în care a fost înmormântat, 20 ianuarie 2009, a fost declarată zi de doliu național. Poetul avea 73 de ani și a fost decorat post-mortem cu OrdinulNațional „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Membru de onoare al Academiei Române, din 1990, Grigore Vieru a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace. Poetul a fost laureat al Diplomei de Onoare Andersen, cea mai importantă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău