Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” va organiza o serie de evenimente în cadrul Zilelor Europei

  • 30 Aprilie 16:00
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” va organiza o serie de evenimente în cadrul Zilelor Europei

În contextul celebrării Zilelor Europei în Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” în colaborare cu partenerii săi tradiționali - Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasada României în Republica Moldova, Consulatele Generale ale României la Bălți și Cahul și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” organizează, în perioada 9 – 20 mai, o serie de evenimente la Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni, potrivit la ICR „Mihai Eminescu”.

 

  • Ziua Europei la Chișinău și Bălți - Orășelul European 2024 - atelier de pictură pe față (face painting)

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova a pregătit și anul acesta o surpriză specială pentru cei mai mici vizitatori ai Orășelului European. Atfel, în cadrul ediției 2024 de la Chișinău și Bălți, la standul României, copiii vor putea beneficia de un interesent și distractiv atelier de pictură pe față (face painting) oferit de Tatiana Marinescu - profesor de pictură în cadrul Centrului Republican pentru Copii și Tineret din Chișinău, coordonatoarea atelierului de mască artistică „Modelaj”.

Atelierele se vor desfășura în Orășelele Europene organizate joi, 9 mai  2024 – la Chișinău și duminica, 19 mai 2024 - la Balți.

 

  • Tango Interbelic Românesc de Ziua Europei

Institutul Cultural Român „Mihai eminescu” la Chișinău în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” organizează, pe data de 9 mai 2024, la ora 17.00, concertul  „Tango Interbelic Românesc”, de Ziua Europei. Evenimentul va avea loc la Palatul Republicii din Chișinău și o va avea drept protagonistă pe cunoscuta interpretă de origine argentiniană Analia Selis, acompaniată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” sub bagheta maestrului Mihail Agafița. În completarea programului, și pentru o notă inedită, cantautorul Adrian Graur va interpreta două tangouri interbelice la chitară și voce. 

Proiectul „Tango Interbelic Românesc” conceput de interpreta Analia Selis, include o serie de tangouri românești din perioada interbelică în aranjament special pentru orchestra simfonică, pian și voce. Proiectul a fost prezentat în mail multe orașe din România în colaborare cu filarmonicile locale (Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea, Timișoara, Satu Mare, Oradea etc.) și s-a bucurat de mare succes. Aranjamentele muzicale sunt scrise de Julian Caeiro – un artist desăvârșit, specializat în tango care a colaborat cu mari personalități din lumea tangoului: Guillermo Fernández, Roxana Fontán, Alberto Podestá și alții.  

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” va organiza o serie de evenimente în cadrul Zilelor Europei

 

  • Proiecții de film românesc în cadrul Festivalului de Film și Cultură Europeană

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău asigură, în mod tradițional, prezentarea unor producții cinematografice românești recente în cadrul Festivalului de Film și Cultură Europeană în Republica Moldova. Evenimentul este organizat și coordonat de Delegația Uniunii Europene și se va desfășura în perioada 04-31 mai 2024, în mai multe localități din Republica Moldova, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Europei.

Anul acesta, Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chișinău, asigură prezentarea filmului Tigru (2023, regia Andrei Tănase).

Proiecțiile vor avea loc după următorul program:

16 mai - Universitatea de Stat din Cahul.

Proiecția de la Cahul va fi organizată în colaborare cu Consulatul General al României la Cahul.

17 mai - Palatul de Cultură din Ungheni 

20 mai - Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Sala de Conferințe, Biblioteca Științifică a Universității, et.2.

Proiecția de la Balți va fi organizată în colaborare cu Consulatul General al României la Bălți.

 

Tigrul (2023, regia Andrei Tănase)

Cu: Cătălina Moga, Paul Ipate, Alex Velea

Sinopsis: Vera, medic veterinar la o grădină zoologică dintr-o mică localitate din Transilvania, este măcinată de probleme personale și are o cădere nervoasă. Un tigru de la Zoo evadează, iar Vera este nevoită să plece în căutarea lui. Filmul este inspirat din fapte reale petrecute la Sibiu în 2011.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” va organiza o serie de evenimente în cadrul Zilelor Europei

 

 

Parteneri media: TVR Moldova și Radio Chișinău

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,69 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău