„LIBERTATE, PACE, PROSPERITATE – EUROPA EȘTI TU!”. Ziua Europei va fi marcată cu o serie de evenimente în care vor fi evidențiate valorile și cultura Uniunii Europene

  • 09 Mai 08:27
„LIBERTATE, PACE, PROSPERITATE – EUROPA EȘTI TU!”. Ziua Europei va fi marcată cu o serie de evenimente în care vor fi evidențiate valorile și cultura Uniunii Europene

Cu genericul „LIBERTATE, PACE, PROSPERITATE – EUROPA EȘTI TU!”, activitățile dedicate Zilei Europei 2024 vor avea loc astăzi dar și pe tot parcursul lunii mai și vor evidenția valorile și cultura Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele membre, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, anunță delegația Uniuni  Europene la Chișinău.

Astfel după deschiderea oficială a Orășelului European, care va avea loc la ora 12?00, cetățenii sunt invitați să viziteze Aleea „Echipa Europa” din centrul Chișinăului, standurile ambasadelor statelor member ale Uniunii Europene  care își vor prezenta sprijinul pentru Republica Moldova, evidențiind asistența pe care o oferă. Totodată, fiecare ambasadă a UE își va expune tradițiile și patrimoniul unic, permițând vizitatorilor să se cufunde în bogata tapiserie a diversității și unității europene.

La inaugurarea Orășelului European va fi prezentă președinta Maia Sandu, alături de Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, care va vizita Rep. Moldova cu acest prilej.

De asemenea va fi amenajată și  Aleea „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, su standuri unde se va putea afla mai multe informații despre proiectele finanțate de UE și domeniile diverse de asistență oferite Republicii Moldova. Prin intermediul unor exponate interactive și al unor prezentări informative, vizitatorii vor avea o perspectivă asupra impactului tangibil al acestor inițiative asupra vieții de zi cu zi asupra populației.

Parlamentul și Guvernul Rep. Moldova vor fi, de asemnea, reprezentante cu activități interactive și informații despre parcursul european al țării prezentate de miniștrii în persoană.

Zona gastronomică va oferi o gamă delicioasă de delicii culinare din diferite țări ale UE și va pune în valoare bucătăria și băuturile tradiționale.

Va avea loc un concert în timpul zilei suținut de ansamluri populare inclusiv din Taraclia, dar și artiști de pe ambele maluri ale Prutului.

La orele 17:00, publicul iubitor de  „Tango Interbelic Românesc” este așteptat la Palatul Republicii la un concert  organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Republica Moldova.

Seara se va încheia cu un concert susținut de   Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș” împreună cu Adriana Ochișanu, Cornelia Ștefăneț și Nicolae Glib (Moldova),  Cristofor Aldea Teodorovici, Lupii lui Calancea,  Kalush Orchestra din Ucraina (Ucraina), Satoshi. Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, care va fi prezent cu un discurs în deschiderea manifestărilor urmează să evolueze pe scena din centrul Chișinăului și în calitate de artist.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău