Un deputat de la Chișinău deconspiră „adepții fascismului putinist în R. Moldova” (Revista presei)
-
19 Aprilie 2024 09:31
”Primul proiect de europenizare sau cum Basarabia a devenit România” este titlul editorialului semnat de analistul Anatol Țăranu pentru agenția de presă IPN. Autorul face trimitere la spațiul dintre Prut și Nistru care a revenit în albia sa natură după Unirea de la 1918.
”În perioada 1918-1940, alături de o puternică dezvoltare politică și economică, Basarabia a cunoscut o ascensiune culturală de proporții. Au fost deschise mai multe instituții de învățământ general și superior. Până la Unire, în Basarabia nu exista o rețea de instituții de învățământ cu predare în limba română și era un deficit acut de cadre didactice cu pregătire pedagogică necesară.
Propaganda sovietică a excelat în blamarea așa numitei românizări forțate a populației Basarabiei în interbelic. În realitate, România a fost în această perioadă o democrație europeană pe potriva timpului său. Despre aceasta vorbește elocvent și cazul presei basarabene de epocă. O analiză statistică din perioada 1917-1927 arată că în Basarabia erau 58 de gazete, dintre care 24 erau românești și 34 rusești. Explicația e simplă, intervenția statutului român nu se poate compara în niciun fel cu cea a regimului sovietic, care suprima prin forță drepturile democratice.”
”Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei” este titlul editorialului din Deutsche Welle semnat de scriitorul Vitalie Ciobanu.
Autorul face trimitere la acțiunile sfidătoare în adresa Chișinăului a bașcanei precum fotografia cu Putin, de la Soci, din martie, dar și vizitele la Moscova unde s-a întâlnit cu funcționari din administrația rusă, cu tot felul de șefi din teritoriu. A dat interviuri și a pretins că găgăuzii și chiar majoritatea cetățenilor Republicii Moldova sunt împotriva aderării la Uniunea Europeană, că vor relații privilegiate cu Rusia.
”Nu poți rezolva tensiunile din autonomia găgăuză doar prin vizite în teritoriu și întâlniri cu cei care te acceptă, deși și acestea sunt importante. Până când activitățile de subminare a ordinii constituționale, imputate politicienilor utilizați de Moscova, nu vor fi sancționate, separatismul va zdruncina Republica Moldova, va oferi prilejuri și pretexte ingerințelor rusești. Poporul judecă simplu: dacă n-au fost judecați și condamnați, înseamnă că sunt nevinovați.
În acest moment, justiția impotentă, nereformată, blazată este cel mai mare inamic al Republicii Moldova, este groparul integrării europene.” Concluzionează Vitalie Ciobanu în editorialul din Deutsche Welle.
”Un deputat de la Chișinău deconspiră „adepții fascismului putinist în R. Moldova” care „sunt ușor detectabili”: „Fac navetă în Rusia, concurând acolo pentru postura de trădător Nr.1, cu condiția că vor fi remunerați din gros de regimul de la Kremlin” este titlul unui articol publicat de Ziarul Național în baza unui mesaj postat de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi.
Potrivit deputatului, adepții fascismului putinist în Republica Moldova sunt „ușor detectabili”.
„Ei, fie și tacit, aplaudă crimele comise de fascismul putinist în Ucraina. Liderii lor fac navetă în Rusia, concurând acolo pentru postura de Trădător Nr.1!, cu condiția că vor fi remunerați din gros de regimul de la Kremlin. Liderii lor nu observă că Rusia este o țară-agresor, care ocupă o parte din teritoriul suveran al Republicii Moldova, pe când vibrația baionetei rusești într-un loc le provoacă orgasm politic. Liderii lor, conform indicațiilor de la Kremlin, atacă perfid ideea referendumului cu privire la viitorul european al Republicii Moldova, preconizat pentru 20 octombrie.
Frica e cel mai eficient instrument pentru a transforma o adunătură de oameni fără gândire critică într-o turmă, mânată la abatorul politic. Și, conform indicațiilor de la Kremlin, liderii încearcă să bage frica în noi, identificând perspectiva europeană a R. Moldova (și pe Maia Sandu personal) cu război, scenariul ucrainean, aderarea la NATO etc.”, enumeră Oazu Nantoi.