Agenția Națională a Arhivelor a sistematizat și publicat lista completă a dosarelor victimelor politice din perioada sovietică

  • 10 August 2022 13:23
Agenția Națională a Arhivelor a sistematizat și publicat lista completă a dosarelor victimelor politice din perioada sovietică

Agenția Națională a Arhivelor a sistematizat și publicat LISTA COMPLETĂ a DOSARELOR VICTIMELOR POLITICE din perioada sovietică. Este vorba despre 20.000 de dosare care cuprind anii 1920-1989, inclusiv și RASSM-ul interbelic.

Potrivit directorului Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, dosarele au fost transferate începând cu anul 2010 ca urmare a activității "Comisiei Prezidențiale pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova". Restul dosarelor, aproximativ 60 mii la număr, se află în depozitele speciale (arhive) ale Serviciului de Informații și Securitate al RM, fostul KGB, Ministerului de Interne, procuraturii și altor instituții.

Igor Cașu spune că a început negocierile cu MAI, urmează și cu SIS, în vederea continuării transferării tuturor dosarelor pe represiune politică către Agenția Națională a Arhivelor. Pentru realizarea acestui deziderat e nevoie de un cadru legal adecvat pentru care există susținere politică, precum și extinderea spațiului de depozitare a Agenției Naționale a Arhivelor, susține directorul Agenței. Acesta recomandă  cetățenilor care nu-și găsesc rudele în aceste liste  să se adreseze la Ministerul de Interne care deține cea mai cuprinzătoare bază de date cu privire la toate condamnările politice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău