FOTO | Expoziția de pictură „Armonii cromatice ”, semnată de artista Florina Breazu, a fost vernisată la Salonul lui Eugen Doga din locuința sa din Chișinău
-
25 Iunie 2023 13:35
Expoziția personală de pictură „Armonii cromatice ”, semnată de artista Florina Breazu, a fost vernisată la Salonul lui Eugen Doga din locuința sa de pe strada Mihai Eminescu, nr.53 din Chișinău. Scriitori, jurnaliști, critici de artă, pictori, iubitori de cultură, au fost prezenți la vernisajul artistei unde au avut parte și de un concert de pian extraordinar, susținut de maestrul Eugen Doga, transmite Radio Chișinău.
Criticul de artă, Eleonora Sâtnic, a menționat la vernisarea expoziției că fiecare lucrare atrage privitorul în felul său. Abstracționismul Florinei Breazu prezintă în opera sa un registru cu diferite culori dominante, cu un discurs artistic echilibrat, neinvaziv, și cu o noblețe a emoției, iar arta pictoriței este expresia supremă a spiritului ei care stă dincolo de pânze, a subliniat Eleonora Sâtnic:
„Sunt anumite sensibilități ale spiritului uman care nu pot fi transmise decât prin muzică, pictură și culoare. În pictura Florinei Breazu întâlnim aceste emoții înzestrate de un rafinament al culturii gândirii, a viziunii estetice. Registrul cromatic e atât de reușit, și o orchestrare atât de rafinată, armonioasă. Nu putem scoate nici o pată de culoare care dezechilibrează. Ea, și dacă pornește din realitate, se transformă în emoție, se transferă în universul gândirii, simțirii sale lăuntrice, și esența aceasta a lumii lăuntrice eu o văd foarte profundă. Foarte sensibilă”, a mai spus criticul de artă.
Ambianța expoziției „Armonii cromatice ” a Florinei Breazu, pe notele maestrului Eugen Doga, a reînviat Chișinăul interbelic, a spus, la rândul său criticul de artă, Dorina Chicu: „În creația sa, pictorița găsește sprijinul printre principiile tradiționale ale culturii plastice, și anume – în capacitatea de a păstra legătura prin transmitere și materializare pe pânze a impresiilor, a sentimentelor care emană acest univers. Tablourile Florinei Breazu au un conținut profund și sunt capabile să formeze cu spectatorul un dialog de lungă durată”, a subliniat Dorina Chicu.
În același timp, artista din Polonia, Paulina Zuk, a afirmat că „salonul lui Eugen Doga ne-a amintit de Salonul lui Gertude Stein de la Paris, care a și fost primul muzeu de artă modernă, salonul care a reunit nume sonore, atât în pictură, cât și în alte domenii ale artei, muzică, poezie. Aici văd o ambianță asemănătoare, oameni de cultură interesați de autenticitatea artei contemporane”.
Gazda casei, Eugen Doga, a spus că de trei ani își dorește să reînvie comunicarea artiștilor la Chișinău într-un spațiu demn, amintit de numeroasele demersuri pe care le-a făcut pentru a transforma casa de pe strada Veronica Micle intersecție cu strada Vasile Alecsandri într-un salon muzical: „Eu aștept ca orașul nostru, care mă are ca cetățean de onoare, să aibă un centru muzical. Este o casă frumoasă, care se ruinează și nu vor să o repare. Trei ani au trecut. Un sediu foarte frumos, o casă românească, pe strada Micle cu Alecsandri, lângă Teatrul Luceafărul. Aici, acasă, am primit de-a lungul anilor artiști, poeți, muzicieni. Da, casa este vie cu oameni vii. Noi avem lume frumoasă, dar nu tot timpul o observăm. Eu sunt pescar. Îmi place să pescuiesc persoane, personalități, evenimente, să le aduc acasă. Mă face mai mulțumit de rostul vieții. Ferească Dumnezeu, nu invidiez pe cei care stau între patru pereți, și nu văd nimic. Lumea aceasta este bogată datorită oamenilor cu suflet. Omul nu poate să fie singur, și la pian avem multe clape, dar o clapă nu face nimic. Avem nevoie de acest Salon”, a spus Eugen Doga.
Expoziția Florinei Breazu din Salonul maestrului Eugen Doga este deschisă și publicului.
NOTĂ:Pictorița Florina Breazu, s-a născut în 1973 în orașul Chișinău. A absolvit Școala de Arte Plastice pentru Copii „A. Șciusev”, Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din Chișinău și Facultatea de Arte Decorative a Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În perioada 2002-2006 a făcut doctorantura la Institutul Studiul Artelor al Academiei de Științe a Moldovei, iar din 2014 a fost doctorandă la Universitatea Națională de Arte din București. În 2021 și-a susținut teza de doctor în arte vizuale la aceeași universitate.
În 2019-2020 a fost director adjunct la Liceul Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru” din Chișinău, iar din 2020 a fost vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.
În 2022 a fost aleasă în funcția de președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.
A avut expoziții în țară și peste hotare. Lucrările ei se păstrează în colecții publice și private din Arabia Saudită, Belgia, Canada, Cipru, Elveția, Franța, Germania, R. Moldova, România, Rusia, SUA ș. a.