Washington Post: Obama a știut din august 2016 că Putin a ordonat atacuri cibernetice

  • 24 Iunie 2017 15:24
Washington Post: Obama a știut din august 2016 că Putin a ordonat atacuri cibernetice

CIA ar fi știut încă din august 2016 că Vladimir Putin a ordonat destabilizarea campaniei electorale din Statele Unite și l-ar fi informat pe Barack Obama. În afara unor avertismente transmise Moscovei, Casa Albă nu a ripostat în niciun fel la momentul respectiv, cel puțin aceasta este concluzia unei anchete jurnalistice a publicației Washington Post. Donald Trump, considerat beneficiarul influenței ruse, sugerează că precedesorul său ar trebui să dea explicații pentru că nu a acționat împotriva interferențelor.

Suspiciunile în privința Rusiei au apărut în iulie 2016 când adresele de e-mail ale mai multor democrați au fost piratate. O lună mai târziu, scrie Washington Post, președintele de la acea vreme, Barack Obama era informat că Vladimir Putin însuși a ordonat o campanie de subminare a procesului electoral din Statele Unite.

Greg Miller, reporter Washington Post: Doar patru oficiali de la Casa Albă au avut dreptul să citească acest document. Este vorba despre președintele Barack Obama și trei dintre consilierii săi. Se vorbește despre instrucțiunile transmise de Vladimir Putin serviciilor sale de informații și potrivit cărora scopul acestei operațiuni era discreditarea lui Hillary Clinton și sprijinirea lui Donald Trump.

Abia în octombrie, administrația de la Washington a acuzat public guvernul rus că se află în spatele unei campanii informatice menite să discrediteze alegerile. Deși au fost trimise mai multe avertismente Moscovei, Barack Obama s-a temut să acționeze, spun jurnaliștii americani.

Adam Entous, reporter Washington Post: Una era să fure mesaje compromițătoare și era cu totul altceva să acceseze sistemul de vot și să încerce să influențeze direct rezultatul propriu-zis al alegerilor.

Abia la o lună și jumătate după alegerile câștigate de Donald Trump, Barack Obama a ordonat expulzarea a 35 de spioni ruși sub acoperire, a închis două oficii diplomatice ale Rusiei și a impus sancțiuni economice.

Donald Trump, președintele SUA: Tocmai am aflat că Obama știa despre Rusia cu mult timp înaintea alegerilor. Dacă avea informații, de ce n-a luat nicio măsură? Ar fi trebuit să acționeze.

Donald Trump a negat orice sprijin din partea rușilor în campania electorală și a comparat ancheta care verifică legăturile anturajului său cu responsabili de la Moscova cu o vânătoare de vrăjitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău