Denumirile geografice de pe teritoriul R.Moldova vor fi scrise în limba română

  • 26 Aprilie 20:40
Denumirile geografice de pe teritoriul R.Moldova vor fi scrise în limba română

Denumirile geografice de pe teritoriul țării, precum toponimele, elementele naturale, zonele istorice și culturale, vor fi scrise în limba română. În ariile locuite de minorități naționale și dacă există o cerere suficientă, denumirile geografice se vor indica în română și în limbile minoritare vorbite de către locuitorii din aceste localități. Un proiect de lege cu privire la denumirile geografice a fost adoptat, de Parlament în lectura a doua, comunică MOLDPRES.

Noua lege care ca scop asigurarea standardizării, utilizării și protejării denumirilor geografice pentru dezvoltarea și promovarea patrimoniului natural, turistic, cultural și istoric al țării noastre.

Documentul reglementează modul de atribuire a denumirilor geografice și de redenumire a obiectelor geografice amplasate în limitele administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova (toponime, denumiri de elemente naturale: hidronime, denumiri de elemente geomorfologice, de zone naturale, geologice, litologice, de zone reprezentative ale biodiversității, precum și denumiri de elemente antropice: zone istorice, culturale) prin identificarea, standardizarea, înregistrarea, utilizarea, protejarea și controlul acestora. Proiectul mai reglementează atribuțiile autorităților în domeniul denumirilor geografice; cerințele pentru denumirile geografice; identificarea și standardizarea denumirilor geografice; înregistrarea, utilizarea și protejarea denumirilor geografice.

Potrivit noii legi, va fi creată Comisia națională pentru denumiri geografice, care este un organ colegial cu statut consultativ, creat pe lângă Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru. Aceasta va fi constituită din reprezentanți delegați de autoritățile administrației publice centrale, asociațiile reprezentative ale autorităților administrației publice locale, Comitetul executiv al UTA Găgăuzia, mediul academic și societatea civilă. Comisia va fi responsabilă de examinarea cererilor de stabilire a denumirilor geografice și de emiterea avizului privind aceste cereri. O altă prevedere a proiectului vizează dezvoltarea și menținerea Sistemului informațional „Registrul denumirilor geografice”.

Republica Moldova nu a avut, până în prezent, un cadru normativ care să reglementeze domeniul denumirilor geografice. De acest lucru se ocupa, începând cu anul 1990, Academia de Științe a Moldovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
39,96
Cer senin
Umiditate:11 %
Vint:3,6 m/s
Wed
33
Thu
32
Fri
29
Sat
27
Sun
24
Arhivă Radio Chișinău