Volodimir Zelenski: De ziua victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câștiga

  • 09 Mai 2022 11:23
Volodimir Zelenski: De ziua victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câștiga

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, de Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, că Ucraina luptă pentru o nouă victorie și că va triumfa în fața forțelor ruse invadatoare. De asemenea, a subliniat că țara sa nu va permite Rusiei să își însușească victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„De ziua victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câștiga”, a afirmat șeful statului ucrainean într-un discurs scris.

„Astăzi ducem războiul pe această cale și nu vom da nimănui nicio palmă din pământul nostru și nici măcar o singură bucată din istoria noastră. Suntem mândri de strămoșii noștri care, împreună cu alte națiuni din coaliția antihitleristă, au învins nazismul. Și nu vom permite nimănui să anexeze această victorie. Nu vom permite ca ea să fie însușită”, a mai declarat liderul ucrainean.

Zelenski a enumerat mai multe orașe ucrainene aflate în prezent sub controlul forțelor rusești invadatoare, afirmând că ucrainenii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au alungat forțele Germaniei naziste din aceste regiuni.

„Numele acestor orașe ne inspiră astăzi. Ele ne dau credința că îi vom alunga pe ocupanți din țara noastră”, a spus Zelenski în discursul video, enumerând pe rând Mariupol, Herson și peninsula Crimeea. „Am câștigat atunci. Vom învinge și acum”, a adăugat președintele ucrainean.

Ucraina a fost invadată de Rusia la sfârșitul lunii februarie, iar Moscova susține că operațiunea sa este desfășurată pentru „denazificarea” țării.

Atât Ucraina, cât și Rusia au comparat acțiunile armatei celeilalte părți cu cele ale Germaniei naziste, a cărei înfrângere de către Uniunea Sovietică în 1945 este sărbătorită în țările ex-sovietice la 9 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău