Un exemplar de vultur pleşuv sur, o specie periclitată în Cipru, a fost salvat şi a revenit la vechea sa colonie

  • 21 Noiembrie 20:00
Un exemplar de vultur pleşuv sur, o specie periclitată în Cipru, a fost salvat şi a revenit la vechea sa colonie

Un vultur pleşuv sur (Gyps fulvus), care a fost salvat de voluntari ecologişti după ce a fost găsit în dificultate pe o plajă stâncoasă din Cipru, a fost eliberat în sălbăticie, a anunţat joi organizaţia nonguvernamentală de mediu BirdLife Cyprus, citată de agenţia Xinhua și de Agerpres.

'Vulturul a fost eliberat în urmă cu aproape o săptămână din sediu (BirdLife) în Limassol şi a fost monitorizat la fiecare două ore'', a notat coordonatoarea proiectului BirdLife, Melpo Apostolidou.

Ea a declarat că cele mai recente date primite de la transmiţătorul radio ataşat de corpul păsării demonstrează că exemplarul de vultur a supravieţuit şi s-a reunit cu vechea sa colonie, în golful Episkopi din sud-vestul ţării insulare.

Exemplarul de vultur a fost găsit la începutul lunii septembrie într-o zonă stâncoasă din golful Episkopi. El nu putea zbura şi a fost transportat la un spital veterinar din Nicosia de voluntari ai BirdLife unde a fost îngrijit şi hrănit timp de trei luni.

Vulturul pleşuv sur a devenit o specie pe cale de dispariţie din cauza dezvoltării aşezărilor omeneşti pe habitatul său.

O altă ameninţare la adresa acestei specii o reprezintă utilizarea momelilor otrăvitoare contra vulpilor şi a câinilor fără stăpân, notează Xinhua.

Exemplarele de vultur pleşuv sur se hrănesc exclusiv cu animale moarte.

Doar aproximativ 20 de astfel de păsări trăiesc în prezent în Cipru. În urmă cu 30 sau 40 de ani în ţara insulară trăiau mii de exemplare din această specie.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
1,68 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:4,1 m/s
Fri
4 °C
Sat
9 °C
Sun
7 °C
Mon
6 °C
Tue
7 °C

Curs oficial BNM 12 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2148 -0.0164
USD 17.3404 -0.0115
RON 4.0202 -0.0041
UAH 0.7350 -0.0005
RUB 0.2727 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău