Ultimii doi condamnați la moarte din Europa și povestea lor șocantă: au 19 și 21 de ani, iar familia nu va ști când și unde vor fi executați

  • 04 Iunie 2020 16:25
Ultimii doi condamnați la moarte din Europa și povestea lor șocantă: au 19 și 21 de ani, iar familia nu va ști când și unde vor fi executați

Stanislaw și Ilya Kostsew sunt ultimii doi condamnați la moarte din Europa. Ei au 19 și 21 de ani și locuiesc în singura țară de pe continent în care se mai aplică pedeapsa capitală.

Cei doi au fost găsiți vinovați pentru uciderea unei femei, Natalya Kostritsa fosta lor profesoară, pe care au înunghiat-o de peste 100 de ori, dând ulterior foc locuinței în care aceasta trăia.
 
BBC, citat de mediafax, a vorbit cu sora celor doi, Hanna Kostsewa, cea care nu va putea ști momentul și locul execuției.
 
"Când judecătorul a citit verdictul, toată lumea a aplaudat. Mai întâi unul, apoi încă unul, apoi toți. Pentru mine a fost ca și cum viața mea ar fi fost supusă judecății", a spus ea.

Lukashenko s-a implicat direct

Cu o lună înaintea procesului celor doi frați, care între timp au pierdut și apelul, președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a vorbit despre acest subiect.
 
"Sunt gunoaie, nu există un cuvânt pentru ei. Au avut probleme înainte și au fost pedepsiți. Au ucis o profesoară pentru că ea a vrut să salveze niște copii. Sora lor e nimic, e un element antisocial. Biata profesoară a încercat să salveze doi copii, iar ei au măcelărit-o", a spus Lukashenko.
 
Într-un sfert de secol de când ocupă funcția de președinte al Belarusului, Lukashenko a oferit clemență o singură dată.

Victima este cea care i-a trimis în plasament

Stanislaw și Ilya Kostsewa au fost crescuți doar de mama lor, Natalya, după ce tatăl lor a decedat când unul avea 2 ani, iar unul doar câteva luni. Aceștia au fost alături de mama până la 14, respectiv 16 ani, când autoritățile au decis să-i plaseze într-un centru din cauza absențelor de la școală și a faptului că erau implicați în incidente cu violență.
 
În Belarus, cheltuiala în aceste cazuri este suportată de părinți ori părinte, astfel că Natalya Kostsew a adunat datorii de 4.000$ față de stat. Este motivul pentru care ea nici nu a putut lua parte la procesul celor doi - nu a avut bani pentru transportul de la Minsk la Mogilev.
 
BBC scrie că după ce au părăsit centrul de plasament, cei doi au decis să se răzbune pe cei care au raportat-o pe mama lor pentru neglijență și au făcut posibilă trimiterea lor la centru. Ei au ajuns astfel să comită crima oribilă.

Execuții în Belarus

Din 1991, în Belarus au avut loc 400 de execuții.
 
Nicio țară europeană, cu excepția Belarusului, nu mai aplică pedeapsa capitală. Ea este în vigoare în Rusia, dar autoritățile de la Moscova au oprit execuțiile în 1996.
 
În Belarus, execuțiile sunt aplicate prin împușcare. Condamnații sunt legați la ochi, iar un singur om folosește pistolul.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău