UE analizează includerea Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale

  • 23 Noiembrie 2017 15:38
UE analizează includerea Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale

Uniunea Europeană ar putea decide luna viitoare includerea Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale, o decizie care ar înăspri și mai mult tensiunile dintre Ankara și cel mai mare bloc comercial mondial, informează Agerpres.

Potrivit unor surse comunitare precum și unor documente consultate de Bloomberg, un grup de lucru european înființat pentru identificarea jurisdicțiilor non-cooperante în materie de fiscalitate, a ajuns la concluzia că angajamentele Turciei vizând soluționarea problemelor cu privire la transparență precum și cu privire la eliminarea regimurilor fiscale preferențiale 'sunt insuficiente' până acum. În consecință, grupul de lucru ar putea recomanda miniștrilor europeni de Finanțe să adauge Turcia pe lista neagră a paradisurilor fiscale la reuniunea lor din 5 decembrie.

Chiar dacă statele UE au opinii diferite cu privire la utilizarea sancțiunilor financiare împotriva jurisdicțiilor care sunt considerate non-cooperante în materie de fiscalitate, o includere a Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale ar afecta reputația țării și ar crește presiunile asupra companiilor din UE să își revizuiască investițiile. Sursele susțin că mai multe țări, inclusiv Franța, susțin aplicarea unor măsuri punitive precum excluderea de la finanțarea internațională, dar deocamdată nu a fost luată o decizie.

Posibila includere a Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale vine într-un moment în care Germania își folosește influența pe care o deține în cadrul mai multor instituții internaționale de dezvoltare, precum Banca Europeană de Investiții sau Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru ca acestea să reducă finanțarea oferită Turciei. Sursele citate de Bloomberg au declarat că și băncile comerciale germane au început să își revizuiască expunerea pe Turcia, după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că UE ar putea reduce fondurile de pre-aderare acordate Turciei ca reacție la campania de intimidare a instituțiilor democratice.

Turcia poate să evite o includere pe lista neagră a paradisurilor fiscale însă timpul necesar pentru a oferi noi angajamente înainte de următoarea reuniune a miniștrilor europeni de Finanțe se scurge rapid. În discuțiile care au avut loc între membrii grupului european de lucru, reprezentantul Marii Britanii a subliniat că Turcia este un partener important al UE însă experții au precizat că orice decizie pentru a evita criteriile tehnice privind includerea pe lista neagră a paradisurilor fiscale poate fi luată numai la nivel politic, a declarat un participant la acea reuniune.

Ambasadorii care reprezintă guvernele UE urmează să discute lista neagră a paradisurilor fiscale înainte de reuniunea miniștrilor europeni de Finanțe. Potrivit unui document de lucru care datează din 21 noiembrie, consultat de Bloomberg, până la 36 de țări ar putea fi incluse pe lista neagră a paradisurilor fiscale, inclusiv state precum Serbia, Armenia, Insulele Cook, Insulele Marshall, Panama și Tunisia.

În acest moment, fiecare țară membră UE are propria sa listă a jurisdicțiilor pe care le consideră mai puțin cooperante în materie de fiscalitate. Criteriile pentru definirea unui paradis fiscal variază foarte mult în rândul statelor membre UE. O eventuală listă neagră a UE ar avea o greutate mai mare, iar jurisdicțiile incluse pe această listă ar pute fi supuse unor sancțiuni dacă nu cooperează.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău