STUDIU | Peste jumătate dintre adolescenți trăiesc în țări în care sănătatea le este grav amenințată

  • 13 Martie 2019 19:05
STUDIU | Peste jumătate dintre adolescenți trăiesc în țări în care sănătatea le este grav amenințată

Peste jumătate dintre adolescenți și adulții tineri trăiesc în țări în care sănătatea lor este grav amenințată, în special în Africa sub-sahariană și în regiunea Asia-Pacific, a conchis un studiu publicat marți și citat de AFP, relateaza Agerpres.

Dintre cele 1,8 miliarde de persoane cu vârste cuprinse între 10 și 24 ani care trăiau în lume în 2016, circa 1 miliard (963 milioane) trăiesc într-o țară în care această grupă de vârstă se confruntă cu o "triplă povară" sanitară, notează un articol publicat în revista britanică The Lancet.

Autorii au inclus 70 de țări în această categorie, care reunește atât teritoriile afectate la un moment dat de un nivel ridicat de boli infecțioase sau legate de alimentație, de maladii ne-transmisibile (diabet, obezitate, boli psihice etc.), dar și de violențe.

În aceste țări, procentul de persoane cu vârste între 10 și 24 de ani a crescut de de 46% în 1990 la 53% din întreaga populație.

În 25 de ani, în numeroase țări s-au înregistrat progrese semnificative, inclusiv în ceea ce privește reducerea bolilor transmisibile care afectează persoanele din această grupă de vârstă, însă ele au fost compensate de creșterea populației adolescente în țările cu infrastructura sanitară cea mai puțin dezvoltată, potrivit autorilor.

"Investițiile în sănătatea adolescenților nu au ținut pasul cu nevoile", a subliniat Peter Azzopardi, cercetător la Burnet Institute și autor principal al studiului.

De asemenea, cercetearea notează că bolile ne-transmisibile sunt acum predominante în rândul adolescenților și adulților tineri.

Cercetătorii avertizează în special împotriva "creșterii rapide" a supraponderabilității și a obezității, care afectau în jur de 20% din cei cu vârste între 10 și 24 ani în 2016 sau 324 milioane de persoane.

De asemenea, 430 de milioane sufereau de anemie (deficit de fier) - un sfert din total.

Studiul, finanțat de o agenție guvernamentală australiană (NHMRC) și de Fundația Bill and Melinda Gates, a măsurat evoluția a 12 indicatori ai sănătății adolescenților din 1990: tutunul și consumul de alcool, excesul de greutate, anemia, dar și indicatori sociali cu consecințe asupra stării de sănătate, cum ar fi accesul la educația secundară și căsătoria înainte de vârsta de 18 ani.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău