Ștefan Gligor: Oamenii trebuie să se unească în lupta cu corupția și pentru dreptate

  • 24 Noiembrie 2020 16:51
Ștefan Gligor: Oamenii trebuie să se unească în lupta cu corupția și pentru dreptate

Pe cetățenii Republicii Moldova îi leagă dorința de a trăi într-un stat prosper, cu instituții funcționale, dar prosperitatea statului constă în bunăstarea persoanelor și familiilor care trăiesc aici. Dorința de a trăi într-un stat prosper poate reprezenta un scop în jurul căruia oamenii se pot uni. De asemenea, oamenii trebuie să se unească în lupta cu corupția, pentru o justiție funcțională, dar cel important, pentru dreptate. Opinia a fost exprimată de expertul permanent al proiectului, Ștefan Gligor, la dezbaterea publică „Cum putem consolida societatea moldovenească?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui, menirea politicienilor este lupta pentru putere și ei au de implementat reforme. Pentru implementarea acestor reforme, e nevoie de o elită politică vizionară care se bazează pe cunoștințe și pe o stabilitatea parlamentară care îți dă timp. Fără o clasă politică integră, stabilă, care susține reforma justiției nu există șanse la dezvoltare, lipsa acesteia a adus statul la condiția de stat uzurpat. „De aceea acum și agenda societală este concentrată pe alegerile parlamentare anticipate așa încât țara are nevoie de un Parlament incoruptibil”, a spus Ștefan Gligor.

În opinia expertului, marea majoritate a elitelor politice vin la putere pentru a câștiga mulți bani. Pentru a schimba situația, trebuie pus accentul pe educație. „Sutele de mii de moldoveni de peste hotare care au ieșit la votare la prezidențiale au ajuns la înțelegerea că votul lor contează și pentru asta a fost nevoie de circa 30 de ani. Acest factor de mobilizare are loc pe fondul majorării nivelului de cultură politică și juridică. Dar pentru ca asta să lucreze și în interiorul țării, e nevoie de o idee națională, care poate fi doar lupta cu corupția și construcția unui stat funcțional. Dar asta ar însemna un mare lucru educativ care nu e în puterea unui om sau a unui partid politic”, a spus el.

În altă ordine de idei, Ștefan Gligor a specificat că organizațiile societății este un mediu prin intermediul căruia se consolidează societate, precum și un mediu în care există șanse pe viitor să se „nască” potențiali lideri. „Societatea civilă este reprezentată de oameni care, de obicei, înțeleg mai bine acele domenii unde statul dă dovadă de anumite carențe, lapsusuri. Societatea civilă este o parte a libertății societății. Societatea civilă este parte a întregii societăți și de obicei calitatea acesteia reflectă calitatea proceselor la nivel național, local sau individual”, a spus el.

Potrivit lui Ștefan Gligor, cursul corect de dezvoltare a țării nu începe de la actele care se adoptă, ci de la procesele educaționale în societate și educarea unui comportament respectuos, incoruptibil, sincer, termeni care au fost excluși din educarea copiilor la școală. „Ceea ce se sădește în mintea copiilor acum la școală nu coincide cu ceea cu ce trăiește majoritatea țărilor dezvoltate. Dacă educația s-ar baza pe sistemul corect de valori, sistemul politic existent acum nu ar mai putea exista”, a spus el.

Dezbaterea publică „Cum putem consolida societatea moldovenească?”, este ediția a 12-a din ciclul de dezbateri publice „Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană, prin comunicare”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău