S-au făcut progrese în aplicarea unor reforme, dar sunt necesare măsuri suplimentare. Raport al Comisiei Europene

  • 05 Aprilie 2018 17:39
S-au făcut progrese în aplicarea unor reforme, dar sunt necesare măsuri suplimentare. Raport al Comisiei Europene

Republica Moldova a făcut progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a unor reforme, dar sunt necesare măsuri suplimentare astfel încât cetățenii săi să poată beneficia din plin de avantajele Acordului de Asociere.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Republica Moldova a reușit să își stabilizeze situația economică și, cu sprijinul constant, dar condiționat din partea Uniunii Europene și a altor parteneri internaționali, a făcut progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a anumitor reforme, inclusiv consolidarea zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător.

Sunt totuși necesare mai multe eforturi, în special pentru a combate corupția la nivel înalt, a recupera fondurile deturnate prin frauda bancară de un miliard de dolari și a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili. 

De asemenea, trebuie întreprinsă o reformă profundă a sistemului judiciar. Detaliile sunt prezentate într-un raport comun publicat astăzi de Serviciul European de Acțiune Externă și de Comisia Europeană. 

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședintele Comisiei, Federica Mogherini, a declarat:

„Avem un program cuprinzător de cooperare cu Republica Moldova, pentru îmbunătățirea legăturilor noastre economice, intensificarea comerțului și, astfel, crearea de locuri de muncă, pentru consolidarea democrației și a drepturilor omului, precum și pentru susținerea societății civile și a rolului său important în ceea ce privește responsabilizarea guvernului și a liderilor politici.

Unele reforme au avansat recent, de exemplu în domeniul afacerilor și în cel al finanțelor, iar în alte domenii, în special combaterea corupției și reforma sistemului judiciar, sunt necesare mai multe progrese. Sprijinul nostru pentru cetățenii Republicii Moldova este ferm și dorim ca autoritățile să facă progrese satisfăcătoare în domeniul reformelor, care să producă rezultate concrete pentru cetățeni.” 

„Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar în ultimul an schimburile comerciale s-au intensificat și mai mult”, a adăugat comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn.

„De la intrarea în vigoare a Acordului de asociere, care include zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător, ponderea UE în exporturile Republicii Moldova a crescut, reprezentând în prezent peste jumătate din totalul schimburilor comerciale ale acestei țări. UE a contribuit la crearea a peste 1 500 de locuri de muncă prin sprijinul acordat micilor întreprinderi.

Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple care arată de ce UE este importantă pentru Republica Moldova, iar parteneriatul nostru este avantajos pentru cetățenii moldoveni. Pentru a beneficia pe deplin de avantajele acordului nostru de asociere, Republica Moldova trebuie să continue să pună în aplicare noi reforme, fără întârziere”, a mai declarat Johannes Hahn.

Raportul comun, publicat astăzi, 5 aprilie, prezintă modul în care angajamentele din Acordul de asociere dintre UE și Moldova, în special cele incluse în versiunea revizuită, din august 2017, a Programului de asociere, au fost puse în aplicare de Republica Moldova de la ultima întâlnire a Consiliului de asociere UE-Moldova din 31 martie 2017.

Raportul subliniază dialogul politic strâns dintre cei doi parteneri la toate nivelurile, prezintă exemple de noi legi adoptate în această perioadă și indică principalele provocări care trebuie abordate rapid de guvernul Republicii Moldova. 

Republica Moldova a continuat, de asemenea, să își reformeze sectorul bancar, cu sprijinul UE și al partenerilor internaționali precum Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială. În special datorită acestor reforme, Acordul cu FMI este pe calea cea bună. Creșterea economică înregistrată în perioada 2016-2017 a avut un impact pozitiv asupra schimburilor comerciale.

Moldova a înregistrat progrese în alinierea legislației sale în materie de comerț la normele și standardele UE, dar și în acest domeniu sunt necesare eforturi suplimentare semnificative, se arată în raportul citat. 

În ceea ce privește democrația, drepturile omului și buna guvernanță, raportul reamintește că prin modificările operate la Codul Electoral în iulie 2017, autoritățile de la Chișinău nu au respectat recomandările formulate de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei și de Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE.

Se reiterează necesitatea de a se asigura caracterul participativ al procesului electoral înaintea alegerilor parlamentare din toamnă. Raportul subliniază și faptul că fenomenul corupției, inclusiv la nivel înalt, rămâne larg răspândit, iar independența justiției, asigurarea respectării legii și funcționarea instituțiilor naționale de combatere a corupției trebuie consolidate în mod semnificativ.

Raportul a fost publicat înaintea reuniunii Consiliului de asociere UE-Moldova, care va avea loc la 3 mai 2018 la Bruxelles.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău