R.Moldova trece la faza a doua de implementare a DCBI, aprobat în cadrul Reuniunii miniștrilor Apărării din țările NATO

  • 25 Mai 2020 17:43
R.Moldova trece la faza a doua de implementare a DCBI, aprobat în cadrul Reuniunii miniștrilor Apărării din țările NATO

R. Moldova trece la faza a doua de implementare a Pachetului Inițiativei de Consolidare a Capacității de Apărare a Republicii Moldova (DCBI), aprobat în cadrul Reuniunii miniștrilor apărării din țările NATO în luna iunie 2015.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la un comunicat al Ministerului Apărării, ministrul Alexandru Pânzari a anunțat că instituția de apărare se află în etapa de tranziție la Faza II a DCBI, asta după ce președintele Igor Dodon, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, a aprobat Planul de dezvoltare a Armatei Naționale pe termen lung 2020-2030, care marchează încheierea fazei I a Pachetului.

"Ministerul Apărării, în comun cu alte instituții ale statului și experții internaționali, urmează în scurt timp să definitiveze Planul NATO de implementare a Fazei II DCBI pentru Republica Moldova, care presupune asistență, inclusiv tehnică, oferită țării noastre, reieșind din necesitățile de apărare identificate în baza Planului de dezvoltare a Armatei Naționale pe termen lung", a spus Pânzari.

Planul se va axa pe cele mai importante probleme cu care se confruntă sistemul național de apărare și va cuprinde solicitări de proiecte de asistență pentru dezvoltarea sistemului de planificare strategică, sistemului de management a resurselor umane, dezvoltarea profesională în domeniul apărării a personalului militar și civil, crearea sistemului de management a resurselor de apărare, dezvoltarea corpului de sergenți și subofițeri, standardizarea instruirii și logisticii, dezvoltarea capabilităților de menținere a păcii și altele.

În cadrul Summit-ului NATO din Țara Galilor, desfășurat în septembrie 2014, Republica Moldova a fost invitată să adere la DCBI. Ulterior, a fost elaborat și aprobat Pachetul DCB, care cuprinde 2 faze. Prima fază s-a axat pe revizuirea, modificarea sau elaborarea cadrului legislativ și normativ la nivel strategic privind planificarea apărării naționale, elaborarea documentelor strategice, evaluarea structurii a capabilităților existente și alte aspecte. În cadrul cooperării cu NATO, Republica Moldova beneficiază de asistență și prin alte inițiative și programe, cum ar fi: Consolidarea Integrității, Implementarea Rezoluției ONU 1325 Femeia, Pacea și Securitatea, Instruire militară și exerciții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău