Reacția PDM la avizul Comisiei de la Veneția: Vom respecta dorința cetățenilor, dar în concordanță cu recomandările

  • 16 Iunie 2017 18:57
Reacția PDM la avizul Comisiei de la Veneția: Vom respecta dorința cetățenilor, dar în concordanță cu recomandările

Partidul Democrat susține că va duce până la capăt proiectul de reformare politică, dar, în același timp, va susține modificările necesare pentru a aduce inițiativa de trecere la sistemul electoral mixt în concordanță cu recomandările Comisiei de la Veneția.

„Partidul Democrat din Moldova rămâne ferm angajat în procesul de reformare politică. Vom respecta până la capăt dorința cetățenilor de a vota direct deputații la viitoarele alegeri - o promisiune pe care aproape toate partidele din Republica Moldova au făcut-o în alegerile din ultimii ani și nu au îndeplinit-o până în prezent. În același timp, PDM va susține modificările necesare pentru ca schimbarea sistemului electoral să se facă în concordanță cât mai bună cu recomandările tehnico-juridice ale experților Comisiei de la Veneția”, se arată într-un comuniat al formațiunii. 

Totodată, PDM anunță că în zilele următoare va avea consultări cu deputații din Parlamentul Republicii Moldova pe subiectul recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și cu oficiali din afara țării, inclusiv cu experții acestei instituții.

„Comisia de la Veneția a venit cu un set de recomandări de ordin juridic, a recunoscut dreptul suveran al Republicii Moldova de a decide schimbarea sistemului electoral și a recomandat existența unui consens larg în societate. Ca urmare, PDM va analiza în zilele următoare fiecare recomandare din documentul Comisiei de la Veneția și va căuta soluțiile necesare pentru adaptarea inițiativei privind schimbarea sistemului electoral la recomandările tehnico-juridice ale experților internaționali”, notează formațiunea.

Experții Comisiei de la Veneția evaluează critic proiectul de modificare a sistemului electoral în Republica Moldova, potrivit unui comunicat al instituției.

„În urma unor consultări publice ample cu toate părțile interesate relevante, opinia comună a Comisiei de la Veneția este reforma propusă cu privire la schimbarea sistemului electoral nu poate fi considerată ca fiind una adoptată în baza unui consens larg. Mai mult, aceasta trezește "îngrijorări semnificative", inclusiv cu privire la riscul că deputații aleși în circumscripții să fie vulnerabili la influențe din partea intereselor din mediul de afaceri”, se arată în comunicatul difuzat de Comisia de la Veneția.

De asemenea, instituția își exprimă îngrijorarea că ar putea exista presiuni politice asupra Comisiei Electorale Centrale și notează că nu există criterii clar stabilite privind organizarea votului în regiunea transnistreană și în afara Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău