Războiul din Ucraina | Jens Stoltenberg consideră "importantă" menținerea sancțiunilor economice împotriva Rusiei

  • 07 Decembrie 2016 16:03
Războiul din Ucraina | Jens Stoltenberg consideră

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a estimat miercuri ca "importantă" menținerea sancțiunilor economice impuse Rusiei în 2014 de către Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, după anexarea considerată ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, relatează France Presse.

Deoarece acordurile de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei între forțele guvernamentale și rebelii proruși, nu sunt respectate, "comunitatea internațională trebuie să mențină presiunea asupra Rusiei pentru ca aceasta să-și respecte obligațiile", a declarat Stoltenberg la sediul NATO din Bruxelles. "Este important ca sancțiunile economice să fie menținute", a reiterat el.

Aceste sancțiuni economice severe, care au antrenat represalii din partea Rusiei, ce au afectat în special agricultorii europeni, fac obiectul unor dezbateri între cele 28 de state membre ale UE, care ar trebui să decidă asupra prelungirii lor în curând.

La 24 noiembrie, primindu-l pe președintele ucrainean Petro Poroșenko la Bruxelles, președintele Consiliului European, Donald Tusk (care reprezintă statele membre) a declarat că speră în conturarea unei decizii privind prelungirea sancțiunilor "înainte de următorul summitul" al UE, preconizat pentru 15 decembrie la Bruxelles.

Potrivit lui Jens Stoltenberg, exista în luna noiembrie în estul Ucrainei o "creștere masivă a încălcărilor armistițiului și acestea continuă", cu "sute de explozii provocate în fiecare zi" de artileria grea, de "echipamente interzise prin acordurile de la Minsk".

În acest context, el și-a reiterat dorința privind o încetare "imediată" a focului.

"Fac apel la toate părțile implicate să-și dubleze eforturile pentru a pune în aplicare în totalitate acordurile de la Minsk", a cerut din nou secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Miniștrii de externe din cele 28 de state membre ale NATO, reuniți de marți la Bruxelles, s-au întâlnit miercuri dimineață cu omologul lor ucrainean Pavlo Klimkin. Acesta a "reconfirmat angajamentul Ucrainei de a pune în aplicare acordurile" de la Minsk, în timp ce Moscova și Kievul își pasează una alteia responsabilitatea pentru încălcarea acordurilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău