Raportul cu privire la rezultatele alegerilor, aprobat astăzi de CEC, conține și un șir de recomandări de modificare a legislației care să îmbunătățească procesul electoral, inclusiv în privința votului în afara țării

  • 23 Noiembrie 2020 13:25
Raportul cu privire la rezultatele alegerilor, aprobat astăzi de CEC, conține și un șir de recomandări de modificare a legislației care să îmbunătățească procesul electoral, inclusiv în privința votului în afara țării

Comisia Electorală Centrală a aprobat astăzi raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Documentul va fi transmis Curții Constituționale. Raportul conține și un șir de recomandări de modificare a legislației care să îmbunătățească procesul electoral, inclusiv în privința votului în afara țării.

Raportul de 100 de pagini cuprinde o descriere exhaustivă a activităților de pregătire, organizare și desfășurare a scrutinului prezidențial. La finalul acestuia, membrii CEC formulează un șir de concluzii și recomandări pentru modificarea cadrului legal referitor la alegeri. Unele dintre acestea se referă la votarea în afara țării, care a provocat mai multe dezbateri în scrutinul prezidențial.

Membrii CEC susțin implementarea unor metode alternative de vot cum ar fi votul prin corespondență sau votul electronic. De asemenea, se propune majorarea numărului maxim de buletine la secțiile de votare din afara țării, în prezent fiind de 5 000. Acest subiect a provocat unele dezbateri în ședință. Membrul CEC, Andrei Volentir, a opinat că ar fi suficiente 7 000 de buletine, pentru că din punct de vedere tehnic nu pot vota mai mulți alegători la o singură secție.

Pe de altă parte, un alt membru al CEC, Dumitru Pavel, a insistat asupra cifrei de 10 000, inclusiv în contextul discuțiilor din Parlament despre posibilitatea organizării votului timp de două zile.

Până la urmă, CEC a recomandat majorarea numărului maxim de buletine la secțiile de peste hotare până la 10 000

Printre alte recomandări este și crearea unor mecanisme eficiente care să permită verificarea provenienței donațiilor pentru concurenții electorali, reglementări mai clare privind începutul campaniei electorale și a agitației electorale de către concurenți.

Raportul este transmis Curții Constituționale care urmează să confirme sau să infirme legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă a contestațiilor în instanțele de judecată. La rândul său, Curtea Constituțională formulează adrese Parlamentului în care constată deficiențe pe care organul legislativ este obligat să le înlăture.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău