RAPORT: Reforma în domeniul justiției înregistrează restanțe

  • 14 Mai 2014 14:50
RAPORT: Reforma în domeniul justiției înregistrează restanțe

Reforma în domeniul justiției decurge anevoios și înregistrează restanțe, arată un raport al Asociației Promo Lex realizat împreună cu Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.

Din peste 260 de acțiuni planificate până la 31 martie 2014, au fost realizate doar 60 la sută, iar în ultimul trimestru monitorizat, din 7 sarcini propuse, doar una a fost îndeplinită. Cele mai importante restanțe țin de reforma Procuraturii, a organelor de urmărire penală și de implementarea cadrului legal adoptat în ceea ce privește combaterea corupției, au subliniat autorii studiului.

Experții au monitorizat cele șapte capitole ale Strategiei de reformă în sectorul justiției și acțiunile planificate pentru implementarea documentului. Deși în perioada monitorizată în acest raport, de la 1 ianuarie până la 31 martie 2014, au fost planificate 7 acțiuni, doar una a fost realizată. Este vorba despre două studii – unul privind optimizarea rețelei instanțelor de judecată și altul cu privire la specializarea judecătorilor. În acest context, se înregistrează restanțe în ceea ce privește mai multe reforme importante, a subliniat Pavel Postică de la Asociația Promo Lex.

Una dintre cauzele întârzierilor este lipsa consensului politic care s-ar putea accentua într-un an electoral cum este 2014, consideră autorii studiului. Totodată, capacitatea instituțiilor responsabile de reforma justiției este redusă, a subliniat Olesea Stamate, de la Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.

Ministerul Justiției a salutat interesul societății civile pentru monitorizarea procesului de reformare a justiției, însă și-a exprimat regretul că un raport, în general pozitiv, ar fi fost prezentat într-un mod eronat. Un proces de evaluare urmează a fi bazat pe o metodologie clară și pe fapte, nu pe percepțiile subiective, se mai arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău