Promo-LEX propune modificarea procedurii de înregistrare a candidaților la alegerile parlamentare

  • 19 Octombrie 2017 19:01
Promo-LEX propune modificarea procedurii de înregistrare a candidaților la alegerile parlamentare

Asociația "Promo-LEX" propune modificarea procedurii de înregistrare a candidaților la alegerile parlamentare, care se vor desfășura în 2018 în baza sistemului electoral mixt.

Potrivit agenției INFOTAG, într-un studiu experții menționează că, "potrivit modificărilor la Codul electoral, o persoană poate fi desemnată simultan atât de către partidele politice sau blocurile electorale pe circumscripția națională, cât și de către cetățenii Republicii Moldova în calitate de candidat independent în circumscripția uninominală. Acest lucru creează premise pentru finanțarea indirectă și camuflată a campaniilor electorale a acelor partide/blocuri electorale care vor admite astfel de situații".

Experții susțin că, "dacă un eventual candidat inclus pe listă din partea unui concurent electoral pentru alegerile în baza circumscripției naționale participă și într-o circumscripție uninominală în calitate de candidat independent, acesta obține dreptul și posibilitatea utilizării simultane a două fonduri electorale".

"O persoană care candidează atât pe listă în circumscripția națională, cât și într-o circumscripție uninominală, contrar principiului asigurării egalității șanselor, ar putea beneficia de o finanțare dublă, adică de resurse financiare atât din fondul electoral al partidului, dar și de resurse financiare din fondul electoral al candidatului independent. Aceste resurse financiare pot reprezenta o sumă practic egală cu două plafoane pentru o circumscripție uninominală. Considerăm acest fapt drept o inegalitate față de candidații independenți din circumscripțiile uninominale care nu se regăsesc simultan și pe liste pentru circumscripția națională. Totodată, există riscul creării unor confuzii în percepția alegătorului, astfel fiind compromisă libera și conștienta sa alegere", se arată în studiu.

Experții recomandă autorităților să modifice Codul electoral cu scopul de a exclude posibilitatea ca persoana inclusă în lista candidaților din partea unui concurent electoral pentru alegerile în baza circumscripției naționale să poată candida în circumscripție uninominală în calitate de candidat independent, ci doar ca exponent al partidului sau exclusiv în calitate de candidat independent. De asemenea, se cere excluderea posibilității de finanțare dublă și inechitabilă a campaniilor electorale, care pot genera situații de inegalitate între concurenții electorali și în special candidații independenți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău