Proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare până în 2020, revizuit

  • 05 Iulie 2013 10:42
Proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare până în 2020, revizuit

Reprezentanții societății civile cer revizuirea proiectului Strategiei Naționale de Dezvoltare până în 2020, pe motiv că aceasta nu nu ar reflecta viziunea de dezvoltare durabilă a țării.

Parlamentul, care urma să discute astăzi proiectul, a amânat dezbaterile pe marginea acestuia, după mai multe critici aduse de Partidul Liberal.

Proiectul Strategiei, aprobat acum două luni de guvern, nu abordează situația în ansamblu, ci doar pe anumite domenii, preponderent economice, se arată într-o declarație semnată de 50 de organizații nonguvernamentale, făcută publică astăzi la o conferință de presă. Autorii declarației susțin că în proiectul Strategiei nu acordă priortate obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova și neglijează funcționarea eficientă a instituțiilor democratice. Societatea civilă a recomandat Parlamentului să amâne dezbaterile  și să organizeze audieri publice pe marginea documentului.

Proiectul a provocat dezbateri și în plenul parlamentului, după ce deputații  liberali au cerut amânarea examinării acestuia,  afirmând că este deficient și că ar urma să fie modificat în proporție de până la 80 la sută. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că parlamentul ar trebui să examineze legi, iar nu strategii ineficiente.

Președintele Comisiei pentru buget și economie, liberal-democratul Veaceslav Ioniță a propus examinarea proiectului în prima lectură, după care să fie examinate criticile societății civile și ale deputaților, până la votarea în lectură finală.

Propunerea lui Veaceslav Ioniță însă nu a fost acceptată, iar proiectul a fost amânat pentru ședința de mâine.

Proiectul Strategiei identifică patru probleme grave cu care se confruntă țara – educația, drumurile, accesul la finanțe și mediul de afaceri. Deocamdată nu se cunosc costurile de implementare a Strategiei, dar numai pentru construcția și repararea drumurilor vor fi necesare aproximativ 1,1 miliarde de euro, bani de care autoritățile nu dispun.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău