Președintele României Klaus Iohannis se întâlnește, vineri, la Bruxelles cu președintele Franței, Emmanuel Macron

  • 22 Iunie 2017 13:49
Președintele României Klaus Iohannis se întâlnește, vineri, la Bruxelles cu președintele Franței, Emmanuel Macron

Președintele României Klaus Iohannis participă, joi și vineri, la ședința de la Bruxelles a Consiliului European, iar în marja acestei reuniuni, șeful statului român va avea o întrevedere separată, vineri dimineață, cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Programul lui Iohannis la Bruxelles începe joi, la ora 16, ora R.Moldova, cu întâlnirea membrilor Consiliului European, urmat după o jumătate de oră de prima sesiune de lucru a Consiliului. La ora 20, este programat un dineu de lucru al șefilor de stat și de Guvern, care va fi urmat, la 23.30, de o nouă sesiune de lucru dedicată Brexitului.

Ziua de vineri va debuta, la 10.30, cu întrevederea separată a președintelui Klaus Iohannis cu omologul său francez, Emmanuel Macron, iar la 11 cei doi șefi de stat vor participa la ultima sesiune de lucru a Consiliului European. La încheierea ei, Iohannis va susține o conferință de presă.

Brexitul nu este singura chestiune de pe agenda Consiliului European. ”Principalele subiecte de pe agenda reuniunii se referă la securitate și apărare, ocupare, creștere economică și competitivitate, migrație, schimbări climatice. Vor fi discutate, de asemenea, inițiativele lansate de Comisia Europeană în contextul Strategiei privind Piața Unică Digitală, precum și relațiile externe ale Uniunii Europene. Totodată, vor fi trecute în revistă și cele mai recente evoluții legate de negocierile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană”, informează Adminstrația Prezidențială.
 
În domeniul securității, discuțiile vor viza consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene și creșterea nivelului de securitate internă.
 
”În cadrul discuțiilor legate de politica comercială a Uniunii Europene, președintele României va sublinia că UE trebuie să-și consolideze rolul de lider în promovarea comerțului liber și echitabil la nivel global, în vederea asigurării unei creșteri economice durabile, a locurilor de muncă și a inovării.
 
De asemenea, președintele Klaus Iohannis va reitera ideea modernizării instrumentelor de apărare comercială, pentru menținerea unui sistem eficient și modern împotriva practicilor concurențiale neloiale care amenință industria europeană.
 
În contextul discuțiilor legate de Strategia europeană privind Piața Unică Digitală, Președintele României va susține atingerea deplină a obiectivelor acesteia, în vederea asigurării inovării, competitivității și creșterii durabile a UE, precum și a facilitării accesului cetățenilor și mediului de afaceri la noile oportunități digitale”, precizează sursa citată.
 
Liderii UE vor lua în discuție și subiectul imigrației urmând să se facă o evaluare a implementării Cadrului de Parteneriat privind colaborarea cu statele terțe , la un an de la lansarea acestuia.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău