Premierul japonez are în vedere anularea vizitei în Iran, pe fondul presiunilor SUA asupra Teheranului

  • 04 Iulie 2018 16:39
Premierul japonez are în vedere anularea vizitei în Iran, pe fondul presiunilor SUA asupra Teheranului

Premierul japonez Shinzo Abe a renunțat la planul său de a vizita Iranul în această vară, a informat miercuri agenția de știri niponă Kyodo, în condițiile în care președintele american Donald Trump adoptă o linie din ce în ce mai dură față de Teheran, relatează Reuters.

Vizita în Iran a lui Shinzo Abe, prima a unui oficial japonez în 40 de ani, ar fi făcut parte din turneul premierului nipon programat în Orientul Mijlociu începând din 11 iulie, a precizat Kyodo.

Autoritățile nipone au anunțat însă Iranul că Shinzo Abe nu va putea să meargă în vizită la Teheran, în pofida aranjamentelor în curs de desfășurare pentru discuții cu președintele Hassan Rouhani, a mai spus agenția, citând surse guvernamentale.

Cu toate acestea, Motosada Matano, un purtător de cuvânt al premierului japonez, a declarat pentru Reuters că nu a fost luată nicio decizie în legătură cu planurile privind turneul lui Abe în străinătate.

Decizia de a nu vizita Iranul a fost luată în momentul în care Trump încearcă să izoleze Teheranul și să blocheze exporturile sale de petrol, după ce în luna mai a retras Statele Unite din acordul nuclear iranian. De asemenea, Washingtonul a cerut Japoniei și celorlalți aliați ai săi să nu mai cumpere țiței iranian până pe 4 noiembrie.

Japonia, care are legături stabile cu Iranul, pe care se bazează de zeci de ani drept o sursă cheie de petrol, a transmis administrației Trump că nu poate opri importurile de țiței din Iran de teama riscurilor pentru economia sa, a precizat Kyodo.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău