Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a inaugurat o linie feroviară rapidă între Ierusalim și Tel Aviv

  • 20 Septembrie 2018 19:02
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a inaugurat o linie feroviară rapidă între Ierusalim și Tel Aviv

Șeful guvernului israelian, Benjamin Netanyahu, a inaugurat joi noua linie de tren de mare viteză între Ierusalim și Tel Aviv, care ar trebui să schimbe viața multor israelieni, dar aceasta ar urma să înceapă să funcționeze parțial abia de marți, relatează AFP.

Astfel, distanța dintre Ierusalim și Tel Aviv va fi parcursă într-o jumătate de oră cu trenul. Un avantaj pentru mulți israelieni care parcurg cu regularitate cei 70 km care separă cele două orașe, unde se concentrează cea mai mare parte a activității economice și politice a țării.

În fața presei, Netanyahu a vorbit despre o 'zi istorică' și despre începutul unei 'noi ere'.

Cele două orașe erau până acum legate printr-o linie de cale ferată sinuoasă care urma traseul vechii linii construite încă pe vremea mandatului britanic și drumul de la Tel Aviv la Ierusalim dura cel puțin o oră și jumătate pe calea ferată.

Altfel, se putea ajunge pe autostradă, dar o rută mai greu de parcurs, cu blocaje majore în trafic la ore de vârf și pe deasupra stresant din cauza conducătorilor auto grăbiți.

Această linie feroviară nu este încă total operațională de la un capăt la altul, ci doar între noua gară din Ierusalim și aeroportul internațional Ben Gurion, situat în apropiere de Tel Aviv: doar în 21 de minute se va parcurge acest traseu.

Noua linie este prezentată de către promotorii săi drept o performanță în domeniul ingineriei: ea se întinde pe 40 de kilometri de tuneluri și opt poduri.

O parte a liniei este expusă criticilor politice, întrucât trece prin Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de către armata israeliană de peste 50 de ani.

Sistemul de transport public din Israel se bazează în principal pe autobuze. Circulația cu trenul reprezintă doar 6% din transportul public, comparativ cu 30-60% în multe alte țări ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), așa cum subliniază această organizație într-un raport privind economia israeliană, dat publicității în ianuarie 2016.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău