Platforma DA propune aprobarea unei Declarații privind ilegalitățile regimului separatist

  • 14 Iulie 2020 15:36
Platforma DA propune aprobarea unei Declarații privind ilegalitățile regimului separatist

O inițiativă legislativă care prevede aprobarea Declarației privind „ilegalitățile crase comise de regimul separatist și lipsa de reacție a guvernării” a fost depus astăzi la Parlament de deputatul Chiril Moțpan, în numele Fracțiunii parlamentare Platforma DA. Potrivit deputatului, toți membrii fracțiunii au semnat acest proiect de lege și așteaptă ca parlamentarii, indiferent de partidul din care fac parte, să ia atitudine față de cei care încalcă sistematic integritatea și suveranitatea țării, transmite IPN.

Potrivit lui Chiril Moțpan, regimul separatist din regiunea transnistreană încalcă sistematic acordurile încheiate și atentează la drepturile cetățenilor, în primul rând – dreptul la libera circulație. Autoritățile responsabile ale Republicii Moldova nu au luat nicio atitudine fermă și nici măsuri eficiente pentru a stopa această situație. Din acest motiv, Parlamentul Republicii Moldova, în calitate de reprezentant al tuturor cetățenilor ei, are obligația de a atrage atenția asupra situației prezente, a formula o evaluare consecventă a ei și a solicita organelor competente să ia măsurile de rigoare.


„Acesta este punctul de vedere expus în Declarația de față, pe care îl propunem tuturor membrilor Parlamentului Republicii Moldova, ca un test al consecvenței și demnității ce le-a mai rămas”, a adăugat deputatul.

Și Mișcarea Politică UNIREA a protestat astăzi la Varnița, Anenii Noi, în fața unui post ilegal instalat de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol, pentru a sensibiliza opinia publică, dar și a pune presiune pe autoritățile Republicii Moldova pentru a acționa neîntârziat în privința redresării situației create cu premeditare de către regimul separatist.

Mișcarea cere deputaților de bună credință din Parlament să creeze o comisie parlamentară de anchetă pe acest subiect, pentru a apăra drepturile cetățenilor din stânga Nistrului, care sunt împiedicați, inclusiv, să se deplaseze către propriile terenuri agricole. Potrivit Mișcării, instalarea ilegală a celor 37 de posturi obstrucționează libertatea de circulație a populației, care este intimidată și supusă controalelor contrar legii de către separatiști, pe teritoriul care este sub jurisdicția autorităților de la Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău