Parlamentul sud-coreean a adoptat măsuri împotriva poluării, care a atins un nivel record

  • 13 Martie 2019 17:51
Parlamentul sud-coreean a adoptat măsuri împotriva poluării, care a atins un nivel record

Parlamentul sud-coreean a votat miercuri măsuri de urgență pentru combaterea "dezastrului social" reprezentat de poluarea aerului care a atins niveluri record în țară la începutul acestei luni, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Aceste măsuri includ instalarea obligatorie de purificatoare de aer în școli și centre de zi precum și accesul la un fond de urgență.

Calitatea slabă a aerului în Coreea de Sud a devenit o problemă politică gravă din cauza unei nemulțumiri crescânde a populației față de lipsa de acțiune a guvernului. Mulți sud-coreeni dau vina pe China și fabricile sale pentru poluarea aerului.

În total, au fost adoptate opt noi legi. Ele clasează poluarea aerului în categoria "dezastru social", ceea ce dă guvernului sud-coreean dreptul de a beneficia de finanțare publică pentru a organiza lupta împotriva acestui fenomen.

Măsurile adoptate prevăd, de asemenea, încurajarea achiziționării de vehicule care utilizează gaz petrolier lichefiat (GPL), mai puțin poluant decât motorina sau benzina și rezervat pentru taxiuri, mașini de închiriat și conducători auto cu dizabilități.

China, unde cărbunele generează trei sferturi din energie, conform Agenției Internaționale pentru Energie, este cel mai mare poluator din lume și are de multe ori un aer irespirabil.

Problema poluării aerului nu este atât de grea în Coreea de Sud așa cum este în China. Dar concentrația particulelor fine a crescut în ultimele săptămâni. Pe 5 martie, aceasta a ajuns la un nivel record în Seul, ceea ce a determinat guvernul să recomande populației să poarte măști, să folosească mijloacele de transport în comun și să evite să iasă din casă.

Coreea de Sud a adoptat deja măsuri anul trecut pentru a încerca să amelioreze calitatea aerului, în special închiderea a cinci centrale vechi pe bază de cărbune.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău