Parlament | S-a constituit comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor tentativei de puci și modul în care au fost emise deciziile CC

  • 18 Iunie 13:40
Parlament | S-a constituit comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor tentativei de puci  și modul în care au fost emise deciziile CC

Parlamentul a constituit o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor tentativei de puci constituțional. Comisia va examina inclusiv modul în care au fost emise deciziile Curții Constituționale din 7-9 iunie. Comisia va avea 9 membri și urmează să fie condusă de socialistul Vladimir Țurcan.

Comisia, care va fi controlată, de majoritatea parlamentară, va examina modul în care fosta guvernare și unele instituții ale statului, în special Curtea Constituțională și Procuratura generală, au acționat în perioada dualității de putere la Chișinău. Majoritatea parlamentară crede că la Chișinău în acea perioadă a avut loc un „puci constituțional”. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Pe de altă parte, deputații democrați au declarat că nu au nicio atribuție la deciziile pe care le-a luat Curtea Constituțională. 

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că în calitate de ministru al de Interne, a depus un demers către Procurorul General, prin care a denunțat tentativa de uzurpare a puterii în stat, prin deciziile Curții Constituționale.

Procuratura Generală a recepționat demersul lui Andrei Năstase și urmează să-l examineze în modul stabilit de lege, potrivit unui răspuns oferit de instituție postului nostru de radio.

Și fracțiunea parlamentară a PDM a solicitat în plenul Parlamentului crearea unei Comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor unor posibile atentate la securitatea națională și subminarea suveranității țării prin intermediul finanțării străine a unor partide politice din Rep. Moldova. Ei au făcut referire la înregistrările recente prin care șeful statului recunoaște că Partidul Socialiștilor este finanțat din Rusia.

Inițiativa nu a fost acceptată de coaliția majoritară PSRM-ACUM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
11,38 °C
ceață
Umiditate:93 %
Vint:1 m/s
Fri
16 °C
Sat
16 °C
Sun
16 °C
Mon
16 °C
Tue
15 °C

Curs oficial BNM 24 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3105 -0.0550
USD 17.3835 0.0020
RON 4.0570 -0.0111
UAH 0.6957 -0.0035
RUB 0.2717 -0.0012
Arhivă Radio Chișinău