Parlament | S-a constituit comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor tentativei de puci și modul în care au fost emise deciziile CC

  • 18 Iunie 2019 13:40
Parlament | S-a constituit comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor tentativei de puci  și modul în care au fost emise deciziile CC

Parlamentul a constituit o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor tentativei de puci constituțional. Comisia va examina inclusiv modul în care au fost emise deciziile Curții Constituționale din 7-9 iunie. Comisia va avea 9 membri și urmează să fie condusă de socialistul Vladimir Țurcan.

Comisia, care va fi controlată, de majoritatea parlamentară, va examina modul în care fosta guvernare și unele instituții ale statului, în special Curtea Constituțională și Procuratura generală, au acționat în perioada dualității de putere la Chișinău. Majoritatea parlamentară crede că la Chișinău în acea perioadă a avut loc un „puci constituțional”. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Pe de altă parte, deputații democrați au declarat că nu au nicio atribuție la deciziile pe care le-a luat Curtea Constituțională. 

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că în calitate de ministru al de Interne, a depus un demers către Procurorul General, prin care a denunțat tentativa de uzurpare a puterii în stat, prin deciziile Curții Constituționale.

Procuratura Generală a recepționat demersul lui Andrei Năstase și urmează să-l examineze în modul stabilit de lege, potrivit unui răspuns oferit de instituție postului nostru de radio.

Și fracțiunea parlamentară a PDM a solicitat în plenul Parlamentului crearea unei Comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor unor posibile atentate la securitatea națională și subminarea suveranității țării prin intermediul finanțării străine a unor partide politice din Rep. Moldova. Ei au făcut referire la înregistrările recente prin care șeful statului recunoaște că Partidul Socialiștilor este finanțat din Rusia.

Inițiativa nu a fost acceptată de coaliția majoritară PSRM-ACUM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
11,63
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:0,89 m/s
Mon
6
Tue
8
Wed
9
Thu
10
Fri
11

Curs oficial BNM 24 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3153 -0.0000
USD 17.4523 -0.0000
RON 4.1064 -0.0000
UAH 0.6640 -0.0000
RUB 0.2454 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău