O universitate japoneză nu va mai angaja profesori fumători

  • 23 Aprilie 2019 14:22
O universitate japoneză nu va mai angaja profesori fumători

O universitate japoneză a anunțat că nu va mai recruta profesori fumători decât dacă aceștia își vor lua angajamentul că vor renunța la acest obicei, relatează marți AFP.

„Credem că fumatul nu se potrivește cu activitatea în educație”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Universității Nagasaki (sud-vest), Yusuke Takakura, adăugând că astfel de restricții nu contravin libertăților individuale garantate prin lege.

Aceasta este prima universitate de stat care impune o astfel de regulă la angajare, potrivit media locale.

Începând din luna august, universitatea va interzice în totalitate tutunul și va inaugura o clinică pentru persoanele cărora le este greu să renunțe la această dependență, a precizat Takakura.

Japonia a fost mult timp considerată un paradis pentru fumători, care își pot aprinde țigările în numeroase restaurante. Pe stradă, însă, politica este mai strictă - sute de municipalități din Japonia, inclusiv câteva sectoare din Tokyo, au restricționat utilizarea tutunului încă din anii 2000, în special din motive de securitate (riscuri de incendiu) și de igienă (chiștoace aruncate pe jos).

În perspectiva Jocurilor Olimpice de vară din 2020, municipalitatea Tokyo a adoptat anul trecut un decret ce va permite lupta mai activă, începând din acest an, contra fumatului pasiv. Textul interzice utilizarea țigărilor în toate restaurantele, indiferent de mărimea lor, chiar dacă este posibilă instalarea, în anumite condiții, a unor spații închise pentru fumat unde nu se servesc mâncare și băuturi. Același lucru este valabil și pentru stabilimentele educaționale.

La nivel național a fost votată o nouă lege, ce va intra în vigoare anul viitor, însă aceasta este mai puțin severă deoarece nu obligă restaurantele care au o suprafață redusă (mai puțin de 100 de metri pătrați) să interzică fumatul. Astfel, 55% dintre astfel de unități vor fi, de facto, exceptate.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău