Nicolae Negru: Toate partidele politice ar fi avut niște calcule la mijloc în raport cu decizia Curții Constituționale. Cel mai important este că a primat legea

  • 08 Iulie 2020 13:38
Nicolae Negru: Toate partidele politice ar fi avut niște calcule la mijloc în raport cu decizia Curții Constituționale. Cel mai important este că a primat legea

Unele partide politice ar fi avantajate de decizia Curții Constituționale, prin care s-a stabilit că alegerile parlamentare și cele prezidențiale nu pot avea loc în aceeași perioadă. Câțiva comentatori politici spun că deși unele partide sunt dezamăgite, cel mai important este că a primat legea.

Decizia Curții Constituționale ar fi mai mult în defavoarea Partidului Socialiștilor care și-a dorit două scrutine în aceeași zi, consideră analistul politic Nicolae Negru. El subliniază că toate partidele politice ar fi avut niște calcule la mijloc în raport cu decizia magistraților de la Înalta Curte.

Desigur că Dodon și iată, constatăm că și Partidul Acțiune și Solidaritate au dorit să organizeze aceste alegeri în aceeași zi, ceea ce cred că era să avantajeze Partidul Socialiștilor. Cred că în tabăra socialiștilor se atestă o oarecare dezamăgire, la PAS nu cred că sunt multe dezamăgiri, pentru că mulți dintre ei aceasta i-ar dezavantaja. Dacă decizia Curții e una legală, nu ne întrebăm pe cine avantajează și pe cine nu. Pentru că o decizie care corespunde Constituție trebuie să-i avantaje pe toți(…) Dacă luăm lucrurile din punctul de vedere al unor partide, de exemplu Platforma DA a zis că această decizie vine în consens cu așteptările lor sau că ei au prevăzut acest lucru”.

Și analistul politic Ion Tăbârță consideră că decizia Curții Constituționale ar dezavantaja partidele care sunt acum mai bine cotate în sondaje, însă lucrurile nu sunt certe, cel puțin până la aceste alegeri parlamentare.

Probabil sunt dezavantajate partidele care acum stau bine în sondaje și care își doreau aceste alegeri parlamentare într-un termen cât mai apropiat. Însă, în acest moment, nu putem vorbi clar despre avantaje și dezavantaje, pentru că cel puțin timp de jumătate de an până la acest scrutin parlamentar. Toate fracțiunile politice și cele care mai stau mai bine sau mai puțin bine în sondaje au suficient timp să schimbe un anumit raport de forțe în preferințe electoratului”.

Amintim că fiind sesizată de deputați de la PSRM și PAS, Curtea Constituțională a statuat că alegerile parlamentare și cele prezidențiale nu pot avea loc în aceeași zi, indiferent dacă sunt anticipate sau ordinare, iar Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni din mandatul șefului statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău