Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, detalii despre batalionul mixt româno-moldovean

  • 13 Februarie 12:34
Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, detalii despre batalionul mixt româno-moldovean
Ruxandra Săraru (stânga), ministrul Mihai Fifor (centru) și Maria Țoghină (dreapta)

Începând de marți, 13 februarie, o unitate de 60 de militari moldoveni din Brigada de Infanterie Motorizată Dacia din Cahul şi Batalionul 22 de menţinere a păcii din Chişinău participă, la poligonul din Babadag din România, la un exerciţiu militar multinaţional.

Intenția de a crea un batalion mixt româno-moldovean a creat rumoare la Chișinău, a declarat ministrul apărării naționale din România, Mihai Fifor, în emisiunea Serviciul de Noapte de la Radio România Actualități.

Cu referire la recenta sa vizită la Chișinău unde s-a întâlnit cu ministrul Eugen Sturza, Mihai Fifor a spus că acest lucru a deranjat o anumită parte a lumii politice din Republica Moldova.

El a confirmat că la Chișinău, pe lângă alte subiecte, a fost explorată şi ideea unui  batalion mixt româno-moldovean, după modelul Batalionului multinațional Tisa, împreună cu Ucraina  Ungaria.

Este vorba de un batalion de intervenţie în situaţii de urgenţă. Probabil că fie s-a înţeles greşit, fie s-a dorit să se înțeleagă greșit, nimeni n-a spus vreodată că România va duce trupe pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat Mihai Fifor.

Totodată, vorbind în contextul relațiilor strategice bilaterale dintre România și Republica Moldova, ministrul Mihai Fifor a amintit și despre cei 60 de militari moldoveni din Brigada de Infanterie Motorizată Dacia din Cahul şi Batalionul 22 de menținere a păcii din Chişinău care participă, începând de luni, la un exercițiu militar multinațional desfășurat la poligonul din Babadag.

„Vreau să vă spun că sprijinim foarte mult prezenţa militarilor moldoveni în exerciţiile noastre. Încercăm să acoperim noi tot ce înseamnă costuri, pentru a-i sprijini. Întâlnirea a fost foarte bună la Chişinău, emoţionantă pentru mine, nu mai fusesem de multă vreme şi eşti primit cu multă căldură, să ştiţi. Eu îl apreciez pe domnul ministru Sturza pentru că este un om cu foarte mult curaj şi care spune lucrurilor pe nume şi care îşi doreşte foarte mult să modernizeze Armata Republicii Moldova. Ori, noi nu putem decât să-i fim în sprijin şi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a da o mână de ajutor în acest sens, fie că e vorba, iată, de exerciţii comune, fie că e vorba de programe comune în care încercăm să fim acolo, cum a fost îndepărtarea de deşeuri din Republica Moldova. Pe de altă parte, încercăm să asigurăm locuri în învăţământul militar românesc, şi avem tineri moldoveni care vin în sistemul românesc de învăţământ superior şi, într-adevăr, pe lângă alte subiecte, a fost explorată şi această idee de a putea avea, pe modelul pe care avem Batalionul Tisa, împreună cu Ucraina, Ungaria şi am propus chiar şi colegilor sârbi să facă parte din acest batalion. Este un batalion de intervenţie în situaţii de urgenţă. Aşa am zis că încercăm să explorăm posibilitatea de a avea un batalion mixt româno-moldovean. Probabil că fie s-a înţeles greşit, fie s-a dorit să se înţeleagă greşit, nimeni n-a spus vreodată că România va duce trupe pe teritoriul Republicii Moldova. Niciodată! Este o elucubraţie chestiunea aceasta. Pe de altă parte, nimeni n-a spus vreodată că vor veni militari moldoveni care să staţioneze pe teritoriul României. Dar există comandă comună, cum este de pildă şi la Arad, la Batalionul mixt româno-maghiar, şi există misiuni comune, în caz de situaţii de urgenţă se poate interveni comun.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
16 °C
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,5 m/s
Mar
24 °C
Mie
26 °C
Joi
21 °C
Vin
20 °C
Sâm
25 °C

Curs oficial BNM 20 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.9987 0.0882
USD 16.6839 0.0453
RON 4.0796 0.0220
UAH 0.6009 0.0020
RUB 0.2474 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău