Mexic: Pentru prima dată după anii 90, când un președinte va obține majoritatea absolută în parlament

  • 11 Iulie 2018 08:39
Mexic: Pentru prima dată după anii 90, când un președinte va obține majoritatea absolută în parlament

Președintele ales mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a obținut împreună cu aliații săi o majoritate absolută în Congres, indică rezultatele publicate marți de Institutul național electoral mexican (INE), potrivit AFP.

Dintre cele 500 de mandate în Adunarea Deputaților (camera inferioară a parlamentului mexican), partidul lui Lopez Obrador, Mișcarea de Regenerare Națională (Morena), și aliații săi, formațiunile Partidul Muncii și Întâlnirea Socială, au obținut 307. În Senat, cele trei partide vor deține 69 dintre cele 128 de mandate, conform estimărilor INE.

Rezultatele sunt deocamdată preliminare, întrucât 200 de mandate de deputat și 32 de senator, repartizate în funcție de rezultatele la nivel național obținute de partide, urmează să fie validate de Tribunalul electoral.

Este pentru prima dată după 1994 când un președinte al Mexicului va beneficia de o majoritate absolută în cele două camere ale Congresului mexican.

Partidul Revoluționar Instituțional (PRI), aflat până acum la putere la Ciudad de Mexico, a obținut doar 62 de locuri în Adunarea Deputaților (față de 241 în legislatura precedentă) și 21 în Senat (comparativ cu 61 până în prezent).

A doua forță politică din Mexic rămâne Partidul Acțiunii Naționale (PAN, conservator). PAN și aliații săi - Partidul Revoluției Democratice și Mișcarea Cetățenilor - vor avea 131 de deputați și 38 de senatori în noul parlament.

Andres Manuel Lopez Obrador a câștigat alegerile prezidențiale cu 53,19% din voturi, cu mult în fața lui Ricardo Anaya (PAN), care a obținut 22,27% din sufragii, și a lui José Antonio Meade (PRI), votat de 16,40% dintre alegători. Candidatul independent Jaime Rodriguez Calderon a primit 5,23% din voturi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău