Maia Sandu: „Așa-numita guvernare pro-europeană a reluat finanțarea regimului de la Tiraspol”

  • 09 Iunie 2017 09:51
Maia Sandu: „Așa-numita guvernare pro-europeană a reluat finanțarea regimului de la Tiraspol”

Așa-numita guvernare "pro-europeană" a reluat finanțarea regimului de la Tiraspol, comentează liderul PAS Maia Sandu pe pagina sa de facebook reluarea la 5 iunie a  achizițiilor de energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan după ce acum două luni a fost refuzată încheierea unui contract în favoarea celui cu o companie din Ucraina.

Potrivit Maiei Sandu governării de la Chișinău “i-a luat ceva timp negocierea schemelor cu noua conducere de acolo. 

De cealaltă parte, Igor Dodon se laudă că prețul de achiziție a energiei electrice din stânga Nistrului e mai mic. Doar că nota de plată pentru gazele consumate pentru producerea energiei electrice "ieftine" ne-o va prezenta tot nouă, așa cum a făcut-o acum câteva luni când și-a asumat să pună pe umerii cetățenilor datoria regiunii transnistrene față de Gazprom. În timp ce Plahotniuc și Dodon își împart schemele și își întăresc prietenia, facturile noastre devin din ce în ce mai greu de plătit”.

Semnarea acordului dintre compania Energocom și Centrala de la Cuciurgan, care a permis reluarea achizițiilor de energie din regiunea separatistă s-ar datora vicepremierului rus Dmitri Rogozin.  Declarații în acest sens au fost făcute, în cadrul unui briefing, de liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, citat de Mold-Sreet

Amintim că Ministerul Economiei a anunțat că SA Energocom (100% statul) va procura, începând cu 7 iunie, o parte din energia electrică pentru necesitățile Republicii Moldova, de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, la prețul de 45 dolari pentru un MWh.

Prețul este cu 10% mai mic, comparativ cu cel achitat de la 1 aprilie și până pe 6 iunie companiei DTEK Trading (Ucraina).
Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan din regiunea separatistă este deținută de gigantul rus Inter RAO EES și va asigura până pe 31 martie 2018 circa 60% din necesarul de consum de energie electrică în Moldova. Circa 22% din necesar va fi asigurat de producătorii locali, iar 18% din importurile din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău