Limba albaneză, declarată a doua limbă oficială în Macedonia

  • 12 Ianuarie 2018 08:38
Limba albaneză, declarată a doua limbă oficială în Macedonia

Parlamentul Macedoniei a adoptat legea prin care în organele și instituțiile de stat, limba albaneză, pe lângă cea macedoneană, va fi limbă oficială. Pentru această lege au votat 69 din totalul de 120 de deputați ai Parlamentului macedonean - a anunțat Agenția macedoneană de știri MIA.

La ședință nu au participat deputații celui mai puternic partid de opoziție, VMRO-DPMNE, care consideră că noua lege discriminează limba macedoneană.

Împotriva acestei legi s-a pronunțat și președintele Macedoniei, Djeordje Ivanov, care a declarat că această lege încalcă Consitituția și periclitează "unitatea Macedoniei". Însă după adoptarea legii în Parlament, președintele urmează să promulge legea și dacă va refuza, coaliția la conduce a anunțat că va vota încă o dată legea în Parlament și după această procedură legea va intra automat în vigoare.
Coaliția la conducere în Macedonia, formată din Partidul Social Democrat din Macedonia și cel mai puternic partid al albanezilor, Uniunea Democratică pentru Integrare, consideră că această lege este parte a procesului de integrare europeană, că nu încalcă Constituția și nici "caracterul unitar" al statului, iar premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a declarat că legea servește nevoilor practice ale cetățenilor.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău