Încălcările depistate de „Promo-Lex” la alegeri. O secție de votare din Capitală a fost deschisă cu o întârziere de 40 de minute

  • 20 Octombrie 2019 10:42
Încălcările depistate de „Promo-Lex” la alegeri. O secție de votare din Capitală a fost deschisă cu o întârziere de 40 de minute

Observatorii „Promo-LEX”, care monitorizează alegerile, au constatat mai multe încălcări la deschiderea secțiilor de vot, printre care deschiderea cu întârziere a secțiilor, prezența materialelor de publicitate electorală în raza secției de votare și sigilarea necorespunzătoare a urnelor de vot.

Potrivit directorului de program “Promo-LEX” Pavel Postică, au fost raportate 56 de incidente. O secție de votare din sectorul Centru al Capitalei a fost deschisă cu o întârziere de 40 de minute. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că a întârziat președintele biroului electoral. O altă încălcare vizează prezența afișajului electoral din raza secției de votare. Observatorii “Promo-LEX” au raportat nouă asemenea cazuri, susține Pavel Postică.

În acest sens ele fiind calificate ca agitație electorală. În atribuția președinților birourilor electorale ține să sesizeze organele competente pentru a înlătura și, după caz, a sancționa persoanele responsabile de această agitație electorală”, a afirmat Pavel Postică.

Observatorii “Promo-LEX” au raportat și trei cazuri când urnele de vot au fost sigilate necorespunzător. Totodată, au fost înregistrate șapte cazuri când a fost întrerupt procesul de filmare a operațiilor de deschidere a secțiilor de votare. Observatorii au constatat deficiențe și în listele electorale, menționează Pavel Postică.

În secție de votare  1/142, Chișinău, Centru la ora 7:23 un alegător a fost introdus de operatorii  SIAS Alegeri, dar nu a fost găsit pe listele electorale și nu i s-a oferit dreptul la vot, chiar dacă dumnealui avea viza de reședință în buletin”, a mai spus postică. 

O altă încălcare constatată de observatori vizează prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 de metri. Scrutinul din 20 octombrie este monitorizat de către aproape 800 de observatori „Promo-LEX”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău