Germania | O știre falsă care anunța sfârșitul coaliției guvernamentale a provocat panică

  • 15 Iunie 2018 19:54
Germania | O știre falsă care anunța sfârșitul coaliției guvernamentale a provocat panică

Difuzarea unei știri false vineri, 15 iunie, în Germania ce anunța sfârșitul coaliției guvernamentale a cancelarului Angela Merkel, care se confruntă cu o criză legată de reforma politicii de azil, a provocat panică, relatează AFP.

Mai multe mass-media importante au preluat un mesaj de pe Twitter care părea că provine de pe un cont al canalului public german ARD și care anunța sfârșitul familiei politice conservatoare a cancelarului, formată din Uniunea Creștin Democrată (CDU) și formațiunea sa soră din Bavaria, Uniunea Creștin Socială (CSU).

O astfel de sciziune ar fi sinonimă cu sfârșitul drumului pentru actualul guvern de coaliție creat cu mari eforturi în martie de Angela Merkel alături de social-democrați, și care se află în dispută de mai multe zile în legătură cu reforma politicii de azil.

Mesajul postat pe Twitter menționa de asemenea o conferință de presă pe acest subiect.

Distribuit rapid pe rețelele sociale și pe site-urile mai multor mass-media binecunoscute, precum Bild, cel mai citit ziar din Germania și de canalul de știri n-tv, "informația" s-a dovedit a fi o farsă a unei celebre reviste satirice, Titanic.

Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, care se afla la o conferință de presă pe un alt subiect, a negat informația. "Există mai multe indicii care sugerează că această sursă de informații în general fiabilă pe Twitter nu este în acest caz și conduce către editorul ziarului Titanic, Moritz Hürtgen", a spus Steffen Seibert.

CDU și CSU se află în conflict cu privire la politica privind migrația. CSU ar fi amenințat că, sfidând-o pe șefa executivului, va autoriza poliția să înceapă să-i respingă pe solicitanții de azil ajunși la granițele Germaniei, dar înregistrați în alte țări din Europa.

Angela Merkel se opune unei reforme unilaterale a sistemului de azil în Germania, pentru a nu submina solidaritatea Uniunii Europene, pledând în schimb în favoarea găsirii unei soluții la nivelul Uniunii la problema imigrației ilegale, la summitul care va avea loc pe 28 și 29 iunie la Bruxelles. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău