Fondatorul Wikileaks Julian Assange va fi dat afară din ambasada Ecuadorului la Londra și va putea fi arestat

  • 05 Aprilie 11:20
Fondatorul Wikileaks Julian Assange va fi dat afară din ambasada Ecuadorului la Londra și va putea fi arestat

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va fi dat afară din ambasada Ecuadorului în Londra în cel mult câteva zile, a informat o sursă, citată de organizaţie într-un mesaj postat pe Twitter, relatează site-ul agenţiei Dpa.

"O sursă la nivel înalt din statul ecuadorian a informat WikiLeaks că Julian Assange va fi evacuat în 'câteva ore sau câteva zile' sub pretextul scandalului #INAPapers şi că există deja un mandat în Marea Britanie pentru arestarea sa", a informat WikiLeaks.

INA se referă la o serie de documente trimise unui parlamentar ecuadorian şi care implică şi un scandal de corupţie în care este vizat preşedintele Lenin Moreno.

Comunicatul organizaţiei WikiLeaks a fost publicat la două zile după ce Moreno l-a acuzat pe Assange că "a încălcat în mod repetat" termenii azilului politic".

Moreno, intervievat de Asociaţia Ecuadoriană a Radiodifuzorilor, a declarat că Assange nu are dreptul să "spargă conturi private sau telefoane" şi nu poate interveni în politica altor ţări, în special a celor care au relaţii de prietenie cu Ecuadorul. Moreno a făcut comentariile depre Assange după ce fotografii private ale lui şi ale familiei sale, de când trăiau în Europa, au fost difuzate pe social media. Deşi Moreno nu l-a acuzat direct pe Assange pentru acest lucru, guvernul a transmis că a crezut că fotografiile au fost distribuite de WikiLeaks.

Assange se află în ambasada Ecuadorului la Londra încă de 2012 pentru a evita arestarea şi extrădarea în Suedia, unde a fost acuzat de asalt sexual. Autorităţile suedeze au închis investigaţia între timp, însă autorităţile britanice au informat că îl vor aresta pe acesta după ce va părăsi ambasada, din cauză că a încălcat termenii eliberării sale pe cauţiune.

Fondatorul WikiLeaks se teme să fie extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente oficiale ale Guvernului privind conflictele din Afganistan şi Irak.

sursa: mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chişinău
16,35 °C
câțiva nori
Umiditate:100 %
Vint:1,22 m/s
Sun
22 °C
Mon
24 °C
Tue
21 °C
Wed
18 °C
Thu
21 °C

Curs oficial BNM 21 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău