FMI a aprobat acordul de finanțare pentru R.Moldova. Experții cer să fie făcut public integral

  • 08 Noiembrie 2016 08:02
FMI a aprobat acordul de finanțare pentru R.Moldova. Experții cer să fie făcut public integral

Consiliul Director al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat unanim, luni, pe 7 noiembrie, un program de finanțare a Republicii Moldova, în valoare de 182,7 milioane dolari pentru următorii trei ani. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Andrian Candu, printr-un comunicat de presă difuzat de Serviciul de presă al Legislativului.

„Am ieșit din criză. Ne îndreptăm spre o perioadă de stabilizare economică, după cea politică, spre un cadru propice pentru a dezvolta țara și a creste bunăstarea oamenilor. De acum înainte trebuie să asigurăm o creșterea economică pentru zeci de ani, renunțând la practica supraviețuirii de la un an la altul”, declară cu optimism Andrian Candu.

La rândul său, premierul Pavel Filip declară, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că „aprobarea acordului cu FMI este un moment de start al reformelor profunde, sprijinite de expertiza internațională, un angajament pe care l-am făcut în fața partenerilor externi și pe care îl vom respecta”.

De asemenea, prim-ministrul Republicii Moldova promite că, zilele următoare, va comunica liniile principale pe care se bazează programul cu FMI, astfel încât cetățenii sa fie informați cât mai corect.

La rândul său, fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, a cerut pe Facebook ca acordul cu FMI să fie făcut public integral. „RM a avut nevoie de acest acord ca sa-și țină guvernanții la muncă. Să-l vedem și să-i vedem”, a scris Ngruță, la puțin timp după ce Andrian Candu a făcut publică decizia FMI.

Directorul adjunct al FMI, Mitsuhiro Furusawa a declarat, după ședința Consiliului director, că măsurile luate deja pentru a întări sistemul bancar și evita o nouă criză ca cea din 2014, trebuie urmate de „o implementare eficientă și la timp a măsurilor gândite să nu mai permit abuzuri din partea mangerilor sau acționarilor. Un rol cheie în aceste eforturi îl vor juca un sistem judiciar și o bancă centrală eficiente și independente”, transmite Europa Liberă.

Totodată, FMI pledează , pe termen mediu, pentru „lărgirea bazei de impozitare și investiții prioritare în domeniul social și în infrastructură”. Combaterea corupției și transparența veniturilor înalților funcționari sunt de asemenea menționate de FMI printre prioritățile pe care ar trebui să le aibă guvernul de la Chișinău.

Amintim că, inițial, ședința în care urma să fie discutat Programul de finanțare pentru Republica Moldova era programată pentru data de 19 octombrie. Motivul amânării ar fi lipsa coordonării între Banca Mondială și FMI pe pachetul de masuri de reforme în următorii 3 ani.

Republica Moldova nu are un acord cu FMI din toamna anului 2013.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău