Expert | Primii bani de la FMI vor veni în 2017
-
21 Octombrie 2016 14:11
Republica Moldova ar putea rata semnarea unui nou Acord cu Fondul Monetar Internațional până la finele lunii octombrie, termen pe care și l-a propus Chișinăul.
Potrivit unui comunicat al reprezentanței FMI în țara noastră, Consiliul Director al Fondului va lua în dezbatere o posibilă reluare a finanțării doar după implementarea de către guvernarea de la Chișinău a tuturor acțiunilor prioritare, convenite cu FMI.
Reacția reprezentanței FMI la Chișinău vine după ce în presă au apărut informații precum că examinarea aprobării Programului de finanțare pentru Republica Moldova ar fi fost amânată pentru sfârșitul lunii noiembrie în condițiile în care autoritățile au declarat în repetate rânduri că subiectul urma să fie discutat în cadrul ședinței din 19 octombrie. Motivul amânării ar fi lipsa coordonării între Banca Mondială și FMI pe pachetul de masuri de reforme în următorii 3 ani.
Într-o declarație pentru presă, reprezentantul permanent al FMI în țara noastră, Armine Khachatryan, a precizat că amânări privind examinarea semnării unui nou memorandum cu Republica Moldova nu au avut loc. Totuși, oficialul a ținut să precizeze că o dată exactă a ședinței Boardului FMI va fi anunțată doar după implementarea de către Chișinău a tuturor acțiunilor prioritare, convenite anterior cu Fondul, fără a preciza însă care sunt acestea.
Și Ministerul Finanțelor a difuzat un comunicat prin care susține că nu ar fi nicio amânare, discuțiile continuă, iar pregătirile pentru aprobarea programului de finanțare ar fi la etapa finală.
Președintele Parlamentului Andrian Candu a venit și el cu o reacție, arătându-se convins că Republica Moldova va avea un Acord cu FMI în noiembrie, chiar dacă anterior declarase că documentul urma a fi semnat la finele lunii octombrie.
Experții pun însă la îndoială optimismul autorităților. Invitat la ”Interviul săptămânii” la Radio Chișinău, analistul economic, Vlad Bercu a afirmat că Republica Moldova va rata semnarea, în octombrie, a unui Acord de finanțare cu FMI. Și asta din cauza că nu va reuși să îndeplinească integral lista celor 20 de condiționalități impuse.
”Există o îndoială că FMI va accepta imediat această asumare a responsabilității Guvernului pentru implementarea celor șapte legi. Fondul ar putea considera că aceste inițiative nu au acoperire parlamentară. În această situație aș avea totuși mai multe îndoieli că Acordul va fi semnat în octombrie, așa cum au promis autoritățile de la Chișinău, chiar dacă mi-aș dori ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Vlad Bercu.
În același timp expertul Veaceslav Ioniță a menționat că autoritățile au căzut în propria capcană anunțând o dată exactă a semnării Memorandumului cu FMI. El s-a arătat încrezător că Boardul Fondului va pune totuși în discuție problema Republicii Moldova cel târziu la începutul lunii noiembrie, însă prima tranșă din banii FMI va ajunge, cel mai probabil abia în 2017.
”Cred că autoritățile și-au tras singure un glonte în picior. Ele nu trebuiau să anunțe data unei eventuale semnări a Memorandumului cu FMI. Din câte cunosc eu, din informațiile publice, din reacțiile FMI, ei consideră că discuțiile cu Republica Moldova decurg într-un ritm normal. Există o listă de condiționalități pe care Chișinăul trebuie să le îndeplinească. Din câte se pare autoritățile avansează în această direcție, și dacă nu am fi fost în ajun de alegeri, și nu am fi avut acest deficit bugetar, situația ar fi fost una ”tehnică”. E un proces obișnuit de lucru, o strategie standard a FMI în raport cu toate țările partenere. FMI nu-și face programul în concordanță cu agenda politică din Republica Moldova, dacă nu ar fi această tensiune și așteptare, dacă nu ar fi această atitudine bolnăvicioasă a autorităților, care au exagerat cu această problemă în spațiul public, acest proces de negocieri ar fi fost unul normal, el și decurge normal, într-un ritm firesc. Cu certitudine tema Republicii Moldova va fi pusă în discuție la întrunirea Consiliului Director al FMI la începutul lunii noiembrie, iar primii bani îi vom primi abia în 2017. Chiar dacă, teoretic, există probabilitatea ca o mică tranșă să fie disbursată în decembrie, dar, șansele sunt foarte mici”, a declarat Veaceslav Ioniță.
Amintim că în cazul unui eșec în dialogul cu FMI, Republica Moldova va rămâne fără 130 de milioane de dolari, finanțare externă în anul curent și respectiv, cu o gaură în buget de trei miliarde de lei. Ca efect al acestei amânări ar putea apărea probleme la plata pensiilor și salariilor, dar și a îndemnizațiilor sociale și investițiilor.