Federica Mogherini: Acordul nuclear cu Iranul, criticat de Donald Trump „funcționează”

  • 11 Ianuarie 2018 15:40
Federica Mogherini: Acordul nuclear cu Iranul, criticat de Donald Trump „funcționează”

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a declarat joi că acordul nuclear cu Iranul 'funcționează', în contextul în care președintele american Donald Trump urmează să decidă în curând dacă va prelungi sau nu suspendarea sancțiunilor împotriva Teheranului, relatează AFP și Reuters.

Acest acord semnat de marile puteri cu Iranul în 2015 'funcționează, face lumea mai sigură și împiedică o potențială cursă a înarmării nucleare în regiune', a afirmat Mogherini după o reuniune la Bruxelles cu ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif și omologii săi din Franța, Germania și Marea Britanie. 'Noi așteptăm ca toate părțile să continue să pună în aplicare pe deplin acest acord', a adăugat ea.

'UE are și a exprimat o poziție foarte clară în privința acordului nuclear (...). El funcționează, dă rezultate în scopul său principal, adică menținerea controlului strict asupra programului său nuclear', a insistat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, citat de EFE.

UE este decisă să mențină acordul nuclear semnat de Iranul cu cele șase puteri (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franța și Germania) și îi îndeamnă 'pe toți să respecte' acordul, a declarat Mogherini, citată de DPA.

'Este esențial ca toate părțile să continue să respecte acest acord', a insistat ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, lansând un apel către SUA să respecte de asemenea documentul.

'Nu cred că până acum cineva să fi propus o alternativă mai bună... ca modalitate de a-i împiedica pe iranieni de a merge mai departe în obținerea de capacități nucleare militare', a afirmat la rândul său ministrul de externe britanic Boris Johnson.

Acordul a permis ridicarea unei părți a sancțiunilor internaționale instituite împotriva Iranului în schimbul unor garanții oferite de către Teheran în ce privește caracterul exclusiv civil al programului său nuclear, dar președintele american Donald Trump l-a denunțat periodic, calificându-l drept ''unul dintre cele mai proaste'' documente încheiate vreodată de către SUA.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău