Deputatul Oazu Nantoi îndeamnă Mitropolia Moldovei să ia atitudine față de riscul declanșării unui război în Ucraina

  • 25 Ianuarie 2022 14:07
Deputatul Oazu Nantoi îndeamnă Mitropolia Moldovei să ia atitudine față de riscul declanșării unui război în Ucraina

Deputatul Oazu Nantoi îndeamnă Mitropolia Moldovei să vină cu apel de solidaritate în baza valorilor creștine, ținând cont de riscurile reizbucnirii unui conflict între Rusia și Ucraina. Într-o scrisoare publică, deputatul și-a manifestat și neclaritățile pe care le are față de atitudinea Mitropoliei în raport cu statul Republica Moldova, făcând trimitere la acțiunile Mitropoliei în zona separatistă transnistreană, transmite Radio Chișinău.

Deputatul Oazu Nantoi îndeamnă Mitropolia Moldovei să ia atitudine față de riscul declanșării unui război în Ucraina și susține că este obligațiunea morală a bisericii să vină cu un apel de unitate și solidaritate, în baza valorilor creștine, adresat cetățenilor, în contextul în care biserica se bucură de un o mare credibilitate în Republica Moldova. Într-o scrisoare publică adresată Mitropoliei, Oazu Nantoi, care este și expert în problema transnistreană spune că are mai multe neclarități despre poziția Mitropoliei Moldovei față de statul Republica Moldova.

„Ca cetățean, pentru mine s-au acumulat mai multe întrebări cu privire la poziția Mitropoliei Moldovei față de statul Republica Moldova. Eu nu înțeleg de ce Mitropolia Moldovei de ani de zile tolerează activitățile antistatale ale arhiepiscopului de Tiraspol și Dubăsari. Pentru că clerul din stânga Nistrului stă la cheremul regimului din stânga Nistrului care sfidează nu numai constituția Republicii Moldova, dar și drepturile omului. În 2017, acest arhiepiscop a semnat cu așa zisul ministru al apărării, un acord de colaborare, care prevede așa zisa educația patriotică a militarilor din trupelor paramilitare a aceluiași regim. Deoarece nu e cazul să ne prefacem că singura menire a acestor trupe paramilitare, este apărarea regimului din stâna Nistrului și că educația patriotică presupune că persoanele înrolate în aceste unități, în caz de primire a ordinului să tragă cu sânge rece în noi, cetățenii Republicii Moldova”.

Oazu Nantoi a amintit că Mitropolitul Moldovei a fost decorat în calitate de cetățean al Rusiei cu ordinul prieteniei.

Acesta a îndemnat Mitropolia Moldovei să lanseze un apel de solidaritate către cetățeni în contextul riscului reizbucnirii unui război în Ucraina, aducând drept exemplu acțiunea Papei Francisc de la Roma.

Totodată, Oazu Nantoi a adăugat că „azi e momentul să ne convingem că Mitropolia este cu poporul Republicii Moldova, este a Republicii Moldova și nu este o extensiune ideologică a bisericii ortodoxe ruse”.

Am solicitat o reacție de la secretarul Mitropoliei Moldovei, însă, Vadim Cheibaș, nu a răspuns deocamdată la telefon.

Amintim că recent, Mitropolitul Moldovei Vladimir, subordonat Patriarhiei de la Moscova, a fost la Tiraspol pentru a-l felicita pe liderul separatist după așa-numitele alegeri de acolo, declarând că împreună slujesc bisericii ortodoxe ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Influența Mitropoliei Moldovei rămâne una foarte mare în Republica Moldova, unde potrivit sondajelor, oamenii au încredere în proporție de circa 75% în această instituție cu legături directe la Moscova. De altfel, mai mulți comentatori și analiști au considerat-o de-a lungul timpului drept o extensie politică a Kremlinului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău