Deputații au votat sistemul electoral mixt în lectură finală. Opoziția a părăsit ședința Parlamentului
-
20 Iulie 2017 14:34
Parlamentul a votat astăzi în lectură finală modificarea sistemului electoral, un proiect care a provocat dezbateri aprinse pe parcursul ultimelor câteva luni. Opoziția a părăsit ședința Parlamentului, în semn de protest. Potrivit noii legi, începând cu alegerile parlamentare următoare, 50 de deputați vor fi aleși în continuare pe liste de partid, iar 51 în circumscripții uninominale.
Parlamentul a votat cu 74 de voturi din cele 101 legea care prevede că la următorul scrutin Parlamentar deputații vor fi aleși în conformitate cu așa-numitul sistem electoral mixt. Președintele Legislativului Andrian Candu, care este și unul din liderii Partidului Democrat care a promovat modificarea sistemului electoral, a calificat votul ca fiind unul istoric.
„În felul următor exercițiul de vot în anul 2018 se va realiza printr-un nou sistem – sistemul mixt. Cred că este un început nou pentru Republica Moldova și pentru clasa politică. Astfel ne aducem la îndeplinire promisiunea făcută de foarte mulți ani cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Andrian Candu.
Proiectul a fost votat practic fără discuții, în condițiile în care deputații PCRM, PLDM și PL, care nu au susținut proiectul, au părăsit sala de ședințe.
„Fracțiunea PCRM nu dorește să asiste la uzurparea puterii în stat și la continuarea capturării Republicii Moldova. În semn de protest noi nu vom participa la spectacolul organizat de Dvs. și de fracțiunea Partidului Socialiștilor”, a declarat președinta fracțiunii PCRM, Inna Șupac.
Și liberalii au menționat că sistemul electoral mixt conține unele prevederi anticonstituționale, și ar putea să favorizeze și mai mult corupția și traseismul politic.
„Proiectul legi prezintă, după cum s-a exprimat și Comisia de la Veneția, riscul ca deputații să fie influențați de interese de afaceri. Și acum Parlamentul este asemănător unui bâlci în care totul se vinde și se cumpără. Însă după alegeri tranzacțiile cu deputați vor deveni la fel de captivante ca și transferurile de fotbaliști de la un club sportiv la altul”, a declarat deputatul PL, Ion Apostol.
Noua lege presupune că la alegerile parlamentare în Republica Moldova 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar ceilalți 51 – în circumscripții uninominale. Acestea vor fi create inclusiv pentru regiunea transnistreană, doar că locuitorii din stânga Nistrului vor putea vota în secții amplasate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. De asemenea, vor exista circumscripții uninominale pentru diaspora. Deocamdată nu se cunoaște câte circumscripții vor fi formate pentru Transnistria și pentru cetățenii moldoveni din afara țării.
Legea mai prevede și reducerea pragului de accedere în Parlament pentru blocurile electorale care va fi de 8%, precum și majorarea numărului maxim de buletine pentru secțiile de votare de peste hotare de la 3.000 la 5.000.
Proiectul a fost criticat dur de opoziție și de societatea civilă, iar Comisia de la Veneția a declarat că modificarea sistemului electoral nu este recomandabilă. Mai mulți oficiali ai Uniunii Europene au îndemnat autoritățile de la Chișinău să țină cont de avizul Comisiei de la Veneția