Decizii la Guvern, în contextul stării de urgență în sănătate publică: prelungirea moratoriului asupra controalelor de stat și derogări de la Codul Muncii privind remunerarea angajaților din cadrul Centrului „Covid-19”

  • 18 Mai 2020 16:18
Decizii la Guvern, în contextul stării de urgență în sănătate publică: prelungirea moratoriului asupra controalelor de stat și derogări de la Codul Muncii privind remunerarea angajaților din cadrul Centrului „Covid-19”

Moratoriul asupra controalelor de stat va fi prelungit până la 30 iunie, cu posibilitatea extinderii acestui termen cu maxim trei luni. Această prevedere se conțin într-un proiect de lege aprobat astăzi de Guvern în contextul instituirii stării de urgență în sănătate publică.

Proiectul aprobat de către Guvern, mai conține norme ce permite angajatorului schimbarea temporară a locului de muncă, fără vreun acord suplimentar la contract, în cazul imposibilității prestării de către salariat a obligațiilor la locul de muncă. Totodată, sunt reglementate anumite derogări de la Codul Muncii cu privire la remunerarea angajaților care sunt detașați în cadrul instituției COVID-19.

Totodată ministerul Finanțelor a propus ca termenul de prezentare a situațiilor financiare individuale și cele consolidate pentru anul trecut să fie prelungit până la 30 iunie.

Suplimentar, este reflectată și derogarea de la legea cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar sub aspect de motivare financiară a personalului care este implicat în supravegherea și controlul infecției COVID-19 pe perioada stării de urgență în sănătate publică, în mod special fiind determinat un spor lunar de compensare în mărime de până la un salariu de bază pentru Angajații Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, personalul instituțiilor și subdiviziunilor medicale din subordinea MAI, Ministerului Apărării, Administrația Națională a Penitenciarelor, inclusiv și a angajaților din centrele de plasament, a adăugat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Proiectul mai propune prelungirea gradelor de dizabilitate a căror termen a expirat până la data de 1 august. Totodată, pe perioada stării de urgență prestațiile de asigurări și de asistență socială vor fi distribuite la domiciliul de către angajații oficiilor poștale.

Ministerul Justiției a propus ca examinarea cauzelor penale în privința persoanelor private de libertate să se efectueze prin intermediul teleconferințelor sau în spațiile corespunzătoare la sediile instituțiilor penitenciare, fără a fi necesar acordul persoanei private de libertate.

În cazuri excepționale, instanța de judecată va putea dispune și la sediul instanței de judecată, dar aceasta trebuie să fie o excepție bine justificată printr-o încheiere protocolară, a spus ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

În același timp Ministerul de Interne a propus să fie menținut termenul de valabilitate a actelor de identitate eliberate de către autoritățile Republicii Moldova cetățenilor străini, care au expirat la începutul intrării în vigoare a stării de urgență, cu posibilitatea preschimbării acestora până la 15 august.

Proiectul de lege urmează să fie aprobat și de către Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău