Cuba i-a adus un omagiu lui Fidel Castro la parada din Piața Revoluției

  • 03 Ianuarie 2017 12:51
Cuba i-a adus un omagiu lui Fidel Castro la parada din Piața Revoluției

Forțele armate cubaneze și mii de locuitori ai Havanei au participat luni la o defilare în Piața Revoluției din Havana, pentru a marca a 58-a aniversare a revoluției cubaneze și a-i aduce un omagiu fostului lider Fidel Castro, decedat la 25 noiembrie, relatează AFP și Xinhua.

Parada fusese programată inițial pentru data de 22 decembrie, fiind amânată în urma decesului lui Fidel Castro și a celor nouă zile de doliu național.

Parada, prezidată de șeful statului, Raul Castro, a fost dedicată și împlinirii a 60 de ani de la crearea Forțelor Armate Revoluționare (FAR). În cadrul ei a fost prezentată o replică a iahtului Granma, care i-a adus pe Fidel Castro și pe cei 82 de tovarăși ai săi din Mexic în Cuba pentru a declanșa revoluția în 1956.

Raul Castro, ministru al apărării timp de aproape cinci decenii înainte de a prelua președinția de la fratele său Fidel, a făcut din Forțele armate revoluționare stâlpul regimului, cu o puternică implicare în viața politică și economică. Spre deosebire de evenimentele similare din 2006 și 2011, forțele armate au defilat luni fără echipamente militare.

După defilarea armatei a urmat un 'marș al poporului combatant', convocat de președintele Raul Castro, la care mii de persoane i-au adus un omagiu 'comandantului șef' Fidel Castro, decedat la vârsta de 90 de ani.

Mulți dintre participanți au purtat fotografii ale fostului președinte sau bannere cu slogane precum 'Îți mulțumim, Fidel' sau 'Fidel este Cuba'.

'Cuba nu va renunța la niciunul din principiile sale (...) Nimeni nu ne va putea face să ne uităm istoria, nici simbolurile independenței poporului nostru', a declarat președinta Federației studențești universitare, Jennifer Bello, singurul orator care a luat cuvântul în fața principalilor lideri ai țării, în Piața Revoluției.

În același discurs, reprezentanta studenților cubanezi s-a referit la procesul de apropiere între Washington și Havana, lansat la sfârșitul lui 2014, afirmând că acesta va fi unul 'îndelungat' și că rămân 'multe de făcut'. Ridicarea embargoului american impus în 1962 și restituirea către Cuba a bazei navale de la Guantanamo constituie pentru Havana condiții prealabile obligatorii, a amintit Jennifer Bello.

La sfârșitul lunii noiembrie, președintele ales al SUA, Donald Trump a avertizat că ar putea pune capăt dezghețului cu Havana dacă aceasta nu va fi accepta un acord 'mai bun' decât cel angajat de președintele Obama, cu contrapartide în materie de drepturi ale omului, democrație și economie de piață.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău